• POHOD PO POTEH SOŠKE BRONTE

  POHOD PO POTEH SOŠKE BRONTE

  V soboto, 2. decembra 2017, so se člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske, udeležili tradicionalnega 19. pohoda Po poteh soške fronte, ki ga je organiziralo Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Nova Gorica. Pohod, ki se ga je v lepem jesenskem vremenu udeležilo okoli petsto pohodnikov iz cele Slovenije, je potekal na območju goriškega Krasa, med naseljema Kostanjevica na Krasu in Temnica, po poti pa smo si pohodniki na predstavitvenih točkah ogledali ostaline prve svetovne vojne in krajevne znamenitosti. Nekaj utrinkov s pohoda je zajetih na fotografijah.

  Tekst in foto: Marjan Sivka

   


 • SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

  SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

  V četrtek, 30. novembra 2017 je v Gledališču Park v Murski Soboti v sodelovanju z Zvezo policijskih veteranskih društev Sever (ZPVDS) in Policijskega veteranskega Društva Sever za Pomurje potekala tradicionalna spominska slovesnost v počastitev Spominskega dneva Združena SEVER. Spominski dan Združena SEVER je 1. december, kot spomin na leto 1989, ko so takratni organi NZ z akcijo SEVER, po kateri ima Združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.


 • SLOVESNOST NA CERJU

  SLOVESNOST NA CERJU

  Dne 25.1.2017 smo se na Cerju na povabilo Predsednika Državnega sveta RS Mitja Bervar, Župana Občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja in Predsednika uprave BTC, d.d. Jože Mermal udeležili slovesne prireditev SPOMINI NA PRIHODNOST

   


 • ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE

  ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE

  V petek, 17. novembra 2017 je Društvo veteranov SEVER Severne Primorske v sodelovanju z Občino Šempeter – Vrtojba in OZVVS Veteran Nova Gorica v Šempetru pri Gorici v križišču za Mark odkrilo spominsko ploščo v spomin na skupno akcijo posebne enote milice (PEM) in pripadniki 125. čete teritorialne obrambe (TO) za proti diverzantsko delovanje (PDD) pri zaustavitvi in razorožitvi vojakov jugoslovanske ljudske armade (JLA), dne 29. junija 1991.


 • SPOMINSKI POHOD NA KRN

  SPOMINSKI POHOD NA KRN

  Stjepanom udeležili 18. tradicionalnega pohoda k Krnskemu jezeru, ki je posvečen spominu na konec prve svetovne vojne. Letošnji pohod je bil  v soboto 11.11.2017 v že kar zimskih razmerah. Letošnji pohod je bil posvečen 100 letnici bitke pri Kobaridu. Slavnostna govornica na slovesnosti je bila ministrica za obrambo Andreja Katič.

  Foto: Domjan Stjepan


 • ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE V DORNBERKU

  ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE V DORNBERKU

  V soboto, dne 4. novembra 2017 je Območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo „Veteran“ Nova Gorica v sodelovanju z Občino Nova Gorica in PGD Dornberk v zahvalo in spomin članom PGD za odločen in pogumen prispevek v vojni za samostojno Slovenijo 1991, na zgradbi PGD Dornberk odkrilo spominsko ploščo.

  Foto in tekst: Vid Šibelja