• DAN VOJNIH VETERANOV 2023

  DAN VOJNIH VETERANOV 2023

  V sredo 17.5.2023 smo na Geometričnem središču Slovenije na Slivni nad Vačami obeležili  Dan vojnih veteranov, ki sta ga pripravili Zveza veteranov Vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev SEVER. Kljub zelo slabemu vremenu se je  slovesnosti udeležilo veliko veteranov  vojne za samostojno Slovenijo 1991. Slavnosti govor je za letošnjo slovesnost pripravil predsednik ZVVS  Ladislav Lipič.

  Številni veterani in  praporščaki naših društev so slovesnost naredili še bolj veličastno. V kulturnem programu so nastopili glasbeniki Policijskeg aorkestra in pevka Marjetka Popovski.  


 • SPOMINSKI POHOD

  SPOMINSKI POHOD

  Dne 7.5.2023 smo se udeležili pohoda in komemoracije v spomin na narodnega heroja Marka Redelonghija v organizaciji Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Kobarid. Pohod se je pričel ob 8.00 uri v vasi Štupica v Italiji, prvi postanek pa je bil pri spomeniku padlim borcem NOB v vasi Podbela, nato pa nas je pot vodila na pokopališče v vasi sedlo, kjer je Marko pokopan. Po krajšem kulturnem programu smo pot nadaljevali na "Brca" nad Breginjem, kjer sta bila s soborcem obkoljena in ker ranjeni Marko ni imel možnosti preboja si je sodil sam. Pohoda so se udeležili tudi Markovi sorodniki in pripadniki ANPI iz Italije. Po končanem pohodu smo se zadržali pri gasilnem domu v Breginju ob prijetnem druženju. Tekst Alojzij Mohorčič,

  Tekst. A. Mohorčič

  Foto:  Alojzij Mohorčič in Stjepan Domjan.


 • POSTAVITEV RAZSTAVE V DOLENJI TREBUŠI

  POSTAVITEV RAZSTAVE V DOLENJI TREBUŠI

  V sredo. 10. maja 2023, sta člana našega društva v dvorani kulturnega doma v Dolenji postavila razstavo »Vojna za samostojno Slovenijo 91«, V dneh do vključno 13. maja 2023, si je predstavo ogledalo precej domačinov. V času gostovanja razstave so bili opravljeni vodeni ogledi s predavanji za naslednje skupine:

  • članice in člane prosvetnega društva Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše,
  • učence 3. in 4. razreda podružnične šole Dolenja Trebuša,
  • učence 1. in 2. razreda podružnične šole Dolenja Trebuša in
  • otroke iz vrtca v Dolenji Trebuši.

   

  Foto:I. VEZOVNIK


 • STRELSKO TEKMOVANJE V LOKAVCU

  STRELSKO TEKMOVANJE V LOKAVCU

   V soboto, dne 06.05.2023, se je osem članov našega društva udeležilo 9. strelske tekme veteranov posameznikov z MK puško, memoriala Vincencija KOVAČA, na strelišču nad Lokavcem. Tekmo je organiziral OZVVS Ajdovščina in Vipava. 


 • SLOVESNOST V KNEŠKIH RAVNAH

  SLOVESNOST V KNEŠKIH RAVNAH

  V soboto, 6.maja, je Združenje za vrednote NOB Tolmin, Kobarid, Bovec v Kneških Ravnah priredilo proslavo v spomin na 80. obletnico ustanovitve Gregorčičeve brigade.

  Prireditev je potekala pri obeležju, na katerem smo lahko prebrali, da je bilo v tem kraju zadnje dni aprila leta 1943 prvo zbirno mesto novoustanovljene pete slovenske narodnoosvobodilne brigade – brigade, ki je dobila ime po pesniku, rojaku Simonu Gregorčiču in je bila prva brigada v Slovenskem Primorju.


 • SLOVESNOST NA NANOSU

  SLOVESNOST NA NANOSU

  V četrtek, 27. aprila 2023 je na Nanosu pri spomeniku padlih borcev v NOB v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava in občino Vipava potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 81. obletnico ene prvih bitk primorskih partizanov, ki se je odvijala 18. aprila 1942 leta, ter v počastitev dneva upora proti okupatorju in ustanovitve OF Slovenije.