• SLOVESNOST NA POKLJUKI IN DRUŽABNO SREČANJE NA SORIŠKI PLANINI

  SLOVESNOST NA POKLJUKI IN DRUŽABNO SREČANJE NA SORIŠKI PLANINI

  12 in 13. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev, ki je potekala v soboto dne, 13. julija 2019, na biatlonskem stadionu na Rudnem Polju na Pokljuki predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.


 • TEKMOVANJE V STRELJANJU

  TEKMOVANJE V STRELJANJU

  Dne 06.07.2019 se je ekipa Društva veteranov SEVER Severne primorske udeležila tekmovanja v streljanju z zračno puško, katerega je ob dnevu borca organiziralo Društvo vojnih invalidov Severne Primorske. Tekmovanja se je udeležilo 13 ekip  46 posameznikov. Med ekipami je zmagala domača ekipa.

  Ekipa Sever v sestavi Marjan ZLODEJ, BASKAR Alojz in PETRIČ Darko pa je zasedla 8 mesto.

  Med posamezniki pa je naša ekipa zasedla naslednja mesta :

  4 .  mesto Marjan ZLODEJ    167 krogov

  14. mesto Alojz BASKAR      151 krogov in

  36. mesto Darko PETRIČ     111 krogov


 • SLOVESNOST NA PLANINI LOM

  SLOVESNOST NA PLANINI LOM

  V nedeljo, dne 07.07.2019, so se člani društva udeležili slovesnosti na planini Lom v organizaciji ZB za vrednote NOB Tolmin. Vsakoletna slovesnost poteka v spomin borcem NOB, ki so v letu 1943 padli na tem območju. Dogajanja v tem času se je v govoru spomnil predsednik ZBB NOB Bovec, Kobarid in Tolmin Rok URŠIČ, ki je k spominski plošči tudi položil cvetje. Pri prireditvi je sodelovala recitatorka Cvetka FURČIČ in pevci pevskega zbora iz Poljubinja.

   Foto: E. GERBEC


 • POHOD NA TRIGLAV

  POHOD NA TRIGLAV

  Danes 8.7.2019 ob 6 uri so pohodniki začeli 5. tradicionalni pohod Cerje - Triglav. Danes so se pohodnikom Društva veteranov Sever Severne Primorske pridružili na Cerju še pohodniki Policijsko veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko, ki so pohod na Triglav začeli pred dvema dnevoma v Kopru. Pohod od morija do Triglava poteka že 21 leto. Člani našega društva so v pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju pripravili tudi razstavo izdanih priložnostih filatelističnih izdelkov, ki so bili izdelani za vsak pohod posebej.


 • TEKMOVANJE V STRELJANJU

  TEKMOVANJE V STRELJANJU

  V soboto, 29.06.2019, sta se člana našega društva Štefan BEGUŠ in Milan BOŽIČ udeležila tradicionalne strelske tekme »Dan prej« na strelišču v kamnolomu v Črnotičah v izvedbi PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko. V posamični konkurenci med veterani je BOŽIČ zasedel prvo mesto, BEGUŠ pa drugo. Ekipno (pridružil se jima je še nečlan ŽEROVNIK) pa so zasedli šesto mesto med osmimi ekipami.

  Foto Š. BEGUŠ


 • SLOVESNOST V DIVAČI

  SLOVESNOST V DIVAČI

  V Divači je bila 26.6.2019 tradicionalna slovesna prireditev, posvečena; 28. obletnici Dneva državnosti RS, 28. obletnici začetka osamosvojitvene vojne »91«, 20. obletnici odkritja spomenika »Dan prej« v Divači in Dnevu slovenske policije. Navzočim je dobrodošlico namenila ga. Alenke Štruci Dovgan - županija občina Divača. Prisotne je nagovoril tudi g. Fabia Steffe - predsednik PVD Sever za Primorsko in Notranjsko. Slavnosti govornik je bil g. Boštjana Poklukar minister za Notranje zadeve.

  V kulturnem programu so sodelovali; policijski orkester, mešani pevski zbor Divača in učenci osnovne šole.

  POSEBNO PRIZNANJE  POLICJSKO VETERANSKEGA DRUŠTVA ZA PRIMORSKO IN NOTRANJSKO JE PREJEL NAŠ ČLAN VIDO ŠIBELJA ZA NJEGOV TRUD IN PRIZADEVANJE PRI  DOKUMENTIRANJU  RAZLIČNIH DOGODKOV IZ DELA  VOJNIH VETERANOV.

  ČESTITAMO !!!!!!!!

  Tekst, foto in video: Vid Šibelja

  URL videoposnetek:

  https://youtu.be/-EkCT9DjUfU