• KOBARIŠKA REPUBLIKA

  KOBARIŠKA REPUBLIKA

  Dne 29.09.201 smo se udeležili spominske prireditve ob 75. obletnici Kobariške republike, katera je potekala v Kulturnem domu v Kobaridu. Prireditev je potekala v organizacije ZB za vrednote NOB in Občine Kobarid. Prisotne sta pozdravila župan Občine Kobarid g. Robert Kavčič in predsednik ZB za vrednote NOB Rok Uršič. Slavnostni govornik na prireditvi je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, kateri je poudaril pomembnost in velikost kakor tudi popolno organiziranost osvobojenega ozemlja. Po končanem kulturnem programu smo si ogledali razstavo likovni izdelkov učencev osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid.

   Tekst Alojzij Mohorčič,

  Foto: Nataša Hvala Ivančič- Občina Kobarid, Erika Gerbec, Alojzij Mohorčič


 • EKSKURZIJA UČENCEV OŠ OTLICA

  EKSKURZIJA UČENCEV OŠ OTLICA

  Učence osnovne šole Otlica smo 5 avgusta spremljali na ekskurziji v park vojaške zgodovine v Pivki. Med vožnjo in ob ogledu parka vojaške zgodovine smo učencem predstavili tudi aktivnosti v času osamosvojitvene vojne leta 1991. Z zanimanjem so poslušali o poteku osamosvojitvenih procesov. Posebno pozorno pa so poslušali kaj se je dogajalo leta 1991 na Primorskem s posebnim poudarkom o dogajanjih v Vipavski dolini, ki jim jih je predstavil takratni komandir postaje milice Ajdovščina Angel Vidmar.

  Spotoma so si učenci ogledali še postojnsko jamo in muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači.


 • SLOVESNOSTI NA GORI

  SLOVESNOSTI NA GORI

  V zlato-jesenskem popoldnevu je bila 2. 10. 2018 ob spomeniku pri Ajšnitu pri Colu spominska slovesnost. Med prvo svetovno vojno so zgradili na tem mestu taborišče  za  ruske  vojne ujetnike. Životarili so v skromnih barakah, tu izkušali hladne meglene dni, ledeno orkansko burjo, lakoto in bolezni. Med ujetništvom so usekali cesto med Žagoličem in Gozdom in tako omogočili  vojski hitrejši dostop iz zaledja na avstroogrske položaje na soški fronti. Mnogo prezeblih in izčrpanih ujetnikov je tedaj tu preminulo.


 • SPREJEM NA OBČINI AJDOVŠČINA

  SPREJEM NA OBČINI AJDOVŠČINA

  V torek 2.10.2018 je občino Ajdovščina obiskal drugi sekretar Veleposlaništva  Ruske federacije v Republiki Sloveniji g. Andrey  Davydov. Na občini ga je sprejel podžupan Mitja Tripković skupaj s predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij.

  Na sprejemu, smo se pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju z Ruskim veleposlaništvom pri ohranjanju spomina na  umrle ruske vojake iz prve in druge svetovne vojne, ki so  umrli na območju občine Ajdovščina in vzdrževanju  spomenikov in grobov kjer so pokopani.

   


 • STROKOVNA EKSKURZIJA

  STROKOVNA EKSKURZIJA

  V petek, 28. septembra 2018 je v organizaciji Društev veteranov SEVER Severne Primorske potekala enodnevna strokovna ekskurzija. Ekskurziji so se priključili tudi člani Veteranov OZVVS Ajdovščina – Vipava Udeležili smo se ogledali Vadbeni center Policije v Gotenici s prikazom filma o zgodovini zaprtega območja Gotenice in podzemnih zaklonišč. Podzemni objekt v Gotenici, ki je bil, namenjenih takratnemu republiškemu vodstvu v primeru neposredno vojaškega ali atomskega napada smo si tudi ogledali.


 • SLOVESNOST NA ŽELINU

  SLOVESNOST NA ŽELINU

  V nedeljo 23.9.2018 se je preko štirideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev, udeležilo »pohoda po barikadah« po dolini Idrijce od Lužnika do Želina in srečanja nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno na Želinu. Pohod po barikadah je tradicionalna aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega   ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na glavnih komunikacijah preko občine Idrija. Njihova naloga je bila postaviti in varovati cestne barikade ter preprečiti morebitne premike enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije proti mejnim prehodom z Italijo.

  Osrednja slovesnost je potekala na Želinu, kjer so se pohodnikom pridružili tudi nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno, veterani veteranskega združenja Sever in nekateri drugi udeleženci.

   Tekst: OZVVS Idrija – Cerkno

  Foto: Erika Gerbec