BORŠT PRI TRSTU

 V soboto, 15. februarja 2020 je v Borštu pri Trstu potekala spominska slovesnost posvečena 75. obletnici padlih štirih slovenskih junakov; narodnega heroja MUNIH Dušan-Darko iz Sela pri Volčah, GERZETIČ Ivan s Podgorja, GRUDEN Stanko iz Šempolaja in PETAROS Danilo iz Boršta, ki so se na tem območju med drugo svetovno vojno junaško borili proti okupatorju in pri tem izgubili življenje.

Prisotne so z nagovorom pozdravili Emil PETAROS, ki je spominsko slovesnost tudi vodil in povezoval, Sandi KLUN, župan Občine Dolina pri Trstu, Maša KLAVORA, podžupanja Občine Tolmin, Boris PANGERC, nečak padlega Danila PATEROS in Egon DEVETAK, predsednik ZB za vrednote NOB Most na Soči, ki je v govoru podrobno opisal tragedijo omenjenih padlih borcev in takratne dogodke ta tem območju.

Sledil je kulturni program z nastopom MePZ Slovenec Slavec Boršt Ricmanje Dolina-Trst in učencev OŠ Dušana Muniha, polaganje cvetja in venca. Poleg svojcev padlih junakov, so krajanov, članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB Most na Soči, predstavnikov OŠ Most na Soči, ki šola nosi ime po padlemu narodnemu heroju Dušanu MUNIH, predstavnikov občine Tolmin, članov PVD Sever za Primorsko in Notranjsko so se slovesnosti udeležili tudi naši člani PVD SEVER Severna Primorska s praporščakom in praporom.

 

Vid Šibelja

 

Tekst, foto in video : Vid Šibelja

 Povezava na video posnetek

https://youtu.be/Lm3tGOWqels