DAN DRŽAVNOSTI IN SLOVESNOSTI NA PREDMEJI

V nedeljo, 23. junija 2019 je na Predmeji v sodelovanju z Občino Ajdovščina, KS Predmeja, ZB Ajdovščina – Vipava, Društvom TIGR Primorske, OZVVS Ajdovščina – Vipava, Društvom vojnih invalidov Severne Primorske in našim Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekalo tradicionalno spominsko praznovanje, Dan državnosti in spominska prireditev pri spomeniku, 367 padlim borcem IX. Korpusa v NOB.

Sledil je na na novo postavljen drog, dvig slovenske zastave, ki jo je podaril naš član, Jožko KRAPEŽ. Delegacije ZB za vrednote NOB so pri spomeniku padlih partizanov in pri kostnici položile vence in se poklonile z enominutnim molkom.

Navzočim je spregovoril Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava. Programu spominske slovesnosti, ki ga vodila in povezovala Izidora Črnigoj sta sledila; Dramsko pevska skupina „Zarja“ DU Ajdovščina, učenke in učenci iz OŠ Otlica, Sajra Čahodar in Leila Nagoda- recitacije, Patricija Černigoj-flavta, KD Borjač iz Sežane-folklora, Aljaž Prem-harmonika, Eva Hočevar-vokal in kitara in Častna straža Garde Slovenske vojske.

 

Program počastitve praznika ob Dnevu državnosti se je ob 18.00 uri nadaljeval pod šotorom v Tihi dolini. Borce NOB, veterane osamosvojitvene vojne 91, ugledne goste in ostale udeležene sta nagovorila; Mitja Tripkovič, podžupan Občine Ajdovščina in Ljubo Vidrih, predsednik OZVV za Slovenijo Ajdovščina-Vipava.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Tina Velikonja so oblikovali; Pihalni orkester GŠ V. Vodopivec iz Ajdovščine z dirigentom prof. Andrejem Kobal, Aleks Pavlin iz Morskega pri Kanalu, Moški pevski zbor iz Vrtovina in KD Borjač iz Sežane, folklorna skupina.

 Slovesnosti poleg številnih praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij so se udeležili tudi naši člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom in praporščakom.

 Slovesnost pri spomeniku padlih med NOB na Predmeji

https://youtu.be/ztenaM7z0_k

Slovesnost ob Dnevu državnosti, Predmeja-Tiha dolina

https://youtu.be/8sdYrItcbu8

 Tekst, foto in video: Vid Šibelja

Slovesnost pri spomeniku padlih borcev v NOB - PREDMEJA

Občinska slovesnost ob Dnevu državnosti, PREDMEJA-TIHA DOLINA