DAN MRTVIH V TOLMINU

Priprave na praznik dan mrtvih smo pričeli s čiščenjem okolice in spomenika braniteljem slovenske samostojnosti v Tolminu.

Kot običajno smo se, 1. novembra ob 09.00 uri, udeležili komemoracije padlim borcem za svobodo v II. svetovni vojni na pokopališču v Tolminu. Dogodek je organiziral ZB za vrednote NOB Tolmin. Z besedo se je pokojnih spomnil Rok URŠIČ, pesmi so prispevali pevci MPZ Justin KOGOJ iz D. Trebuše, glasbo pa pihalni orkester glasbene šole Tolmin. Po polaganju venca, cvetlic in sveč smo se pokojnim poklonili s trenutkom zbranosti.

Ob 09.40 uri smo se zbrali pred spomenik braniteljev slovenske samostojnosti. Po odpeti pesmi pevcev MPZ Justin KOGOJ iz D. Trebuše smo k spomeniku položili ikebano v spomin na vse že preminule veteranke in veterane. Dogodek smo organizirali člani društva iz pododbora Tolmin.

Ob 11.00 uri smo se udeležili tudi komemoracije na Mostu na Soči, ki jo organizira krajevni odbor ZB za vrednote NOB. Po krajšem kulturnem dogodku pred OŠ Most na Soči je sprevod odšel do spomenika padlim med II. svetovno vojno na pokopališču. Tu smo se poklonili pokojnim in prižgali svečo.

Tekst: D. komar

Foto: E Gerbec