DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI OSREDNJA DRŽAVNA SLOVESNOST

V petek, 22. decembra 2023, ob 20. uri je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, Prešernova 10 v

Ljubljani potekala državna počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti.

Minilo je 33 let od plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločili za samostojno državo Slovenijo. Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, tri dni pozneje pa so v takratni skupščini slovesno razglasili rezultate. Slavnostni Govornik na osrednji državni proslavi je bil dr. Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije, ki je v govoru državljane pozval, naj se mu pridružijo v skupnem cilju – vzpostavitvi pozitivne družbene klime, ki je ključna za družbo blaginje. Osamosvojitev države pa je bila zgodba o uspehu. Umetniški del proslave je odseval na odru z nad 100 nastopajočih glasbenikov, igralcev, pevcev in ostalih, ki so nas ob spremljavi; Orkestra Mandolina iz Ljubljane, Zbora SNG in baleta Ljubljana ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Roka Golob, z odličnim nastopom pripeljali do zaključka slavnostnega dogodka počastitve Dneva samostojnosti in enotnosti in bili na kraju nagrajeni z bučnim aplavzom. Po slovesnosti je v Veliki sprejemni dvorani sledilo družabno srečanje.

Državne počastitve Dneva samostojnosti in enotnosti smo se v Cankarjevem domu v Ljubljani udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske.

Tekas in foto: Vid Šibelja