DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI V AJDOVŠČINI

V ponedeljek, 26. decembra 2023 je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pod pokroviteljstvom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava v sodelovanju z Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala svečana slovesnost v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti in 33. obletnice izvedbe referenduma, ki je utrl pot v samostojno Slovenijo.

Ob polni dvorani zbranih veteranov osamosvojitvene vojne, njihovih družinskih članov, povabljenih gostov in domačinov je prisotne s pozdravom in slavnostnim govorom, nagovoril  general major Ladislav LIPIČ, predsednik ZVVS, ki je kronološko orisal zgodovinski potek dogodkov in današnje razmere. (več je razvidno v priloženem audio zapisu)

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Alenka N. BIZJAK  je z različnimi priljubljenimi skladbami odigral Pihalni orkester Burja iz Ajdovščine pod vodstvom Andreja Kobala, ki šteje približno 50 glasbenikov. Pridružila se jim še posebna gostija, slovenska pevka - solistka Eva BOTO, z različnimi popevkami, za kar jih je navdušeno občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom.

Po odlično izpeljani počastitvi praznika je sledilo prijetno družabno srečanje.

Tekst in foto : V. Šibelja

 

sl.govor_L.-LIPIČ_ajdovščina_26.12.2023..mp3