DAN SUVERENOSTI SLOVESNOST V AJDOVŠČINI

V četrtek, 24. oktobra 2019 je v Ajdovščini v dvorani Prve Slovenske vlade potekala tradicionalna spominska slovesnost ob dnevu suverenosti in odhodu zadnjega vojaka JA s severne Primorske, ki sta jo priredila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina – Vipava in Društvo veteranov Sever Severne Primorske .

Navzoče so na svečani slovesnosti nagovorili; Ljubo Vidrih, predsednik OZVVS Ajdovščina – Vipava in Ivan Krašna, podžupan občine Ajdovščina. Slavnostni govor pa je imel Danijel Božič, podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je orisal takratne dogodke. »Mlade generacije morajo pazit na to, kar imamo. Dobit vojno še ni zmaga, treba je to vzdrževati, ohranjati zato, da lahko na osnovi tega kar si se boril tudi živiš življenje spodobno človeku kot posameznik in kot družba« je poudaril Danijel Božič. Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Tina Velikonja so oblikovali; Oktet »KASTRUM« iz Ajdovščine, Recitatorji OŠ Danila Lokarja in Pihalni orkester »BURJA« iz Ajdovščine.

Poleg domačinov in uglednih gostov so se slovesnosti udeležili številni veterani osamosvojitvene vojne OZVVS, Društva veteranov SEVER in praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij s prapori.

 

Tekst in foto : Vid Šibelja