DAN SUVERENOSTI V AJDOVŠČINI

V torek, 24. oktobra 2023, je v Ajdovščini v dvorani Prve Slovenske vlade potekala tradicionalna spominska slovesnost ob dnevu suverenosti in odhodu zadnjega vojaka JA s Severne Primorske.

Dan suverenosti praznujemo kot državni praznik 25 oktobra, ko je zadnji vojak JA  zapustil Republiko Slovenijo. Zadnji vojaki JA so se začeli umikati iz RS že takoj po  tem, ko je  predsedstvo SFRJ in  vrhovno poveljstvo JA 17 julija 1991 sprejelo sklep o  popolnem umiku JA iz Slovenije. S Severne Primorske so se  zadnji vojaki  umaknili iz vojašnice Janka Premrla Vojka v Vipavi dne 19.10.1991.

Po odigrani Zdravljici, nastopa učenk osnovne šole z izbranimi pesmimi in pozdravi gostov je sledil slavnostni govor Jožka ČLEKOVIČ, predsednika Pokrajinskega odbora ZVVS za Severno Primorsko, ki je opisal takratne dogodke in današnje razmere v družbi. (več je razvidno v priloženem audio zapisu).

Bogat kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Alenka N. BIZJAK so oblikovali; Okter Castrum, Trobilni kvintet pihalnega orkestra Burja Ajdovščina, Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj in učenci Osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine.

Slovesnosti smo se poleg domačinov, povabljenih gostov, predstavnikov Občine, udeležili tudi takratni udeleženci osamosvojitvenih procesov in vojne, delavci takratne Milice in Teritorialne obrambe.

 

 Vid Šibelja

 

 

sl.govor_j.člekovič_ajdovščina_24.10.2023.mp3