DAN SUVERENOSTI

Letošnjega dneva suverenosti zaradi epidemije nismo uspeli obeležiti, tako kot smo načrtovali. Odločili smo se, da posnamemo kratek film in na ta način  obeležimo državni praznik.

 

Dan suverenosti praznuijemo kot državni praznik 25 oktobra, ko je zadnji vojak JA  zapustil Republiko Slovenijo. Zadnji vojaki JA so se začeli umikati iz RS že takoj po  tem, ko je  predsedstvo SFRJ in  vrhovno poveljstvo JA 17 julija 1991 sprejelo sklep o  popolnem umiku JA iz Slovenije. S Severne Primorske so se  zadnji vojaki  umaknili iz vojašnice Janka Premrla Vojka v Vipavi dne 19.10.1991.

Da smo filim lahko posneli  gre zahvala  Občini Ajdovščina in županu Tadeju Beočaninu, nastopajočim: Dramsko pevski skupini Zarja in solistu Bojanu Pergarju, Oktetu Castrum, Tini Velikonja za  to, da je pripravila povezovalni tekst in brala besedila; Cirila Kosmača - ki je bil član TIGRA , Karla Destovnika- Kajuha, narodnega heroja in partizana in Toneta Pavčka, ki je leta 1989 prebral majniško deklaracijo. Vse skupaj je posnel in v film zmontiral  naš član Vid Šibelja.

Povezava na videoposnetek: https://youtu.be/8loqc13CQks

 

Dan suverenosti, 25. oktober 2020