DAN VOJNIH VETERANOV 1991

V četrtek, 17. maja 2018 je v sodelovanju Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveze policijskih veteranskih Društev Sever (ZPVDS) pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah potekala osrednja slovesnost v počastitev Dneva vojnih veteranov 1991.

Vojni veterani združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) namreč 17. maja praznujejo svoj dan v spomin na preprečitev odvzema orožja Teritorialni obrambi (TO) s strani JLA s pisnim ukazom 15 maja 1990 in na začetek rojevanja ideje o tajni vojaško organizirani strukturi, ki so jo kasneje poimenovali manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ).

Veterane in ostale udeležence na slovesnosti so nagovori; Anka KOLENC, predstavnica Društva GEOSS, Franci ROKAVEC, župan Občine Litija in Ladislav LIPIČ, predsednik ZVVS. Slavnostni govornik na svečani prireditvi pa je bil dr. Tomo ČAS, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki je orisal takratne dogodke in današnje razmere.

Slovesnosti smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov Sever Severne Primorske s praporščakom Domjanom Stjepanom.

 Tekst . Vid  Šibelja

Foto. Vid Števlja in drugi avtorji