DRAŽGOŠE 2018

V nedeljo, 14. januarja 2018 je v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki spominja na bitko, ki je potekala med drugo svetovno vojno v času med 9. in 11. januarjem 1942 leta v vasi Dražgoše. V bitki je padlo 9 partizanov. Nemci pa so iz maščevanja pobili 41 domačinov in požgali vas Dražgoše. Ob 76. obletnici bitke se je v Dražgošah kljub slabemu vremenu zbralo okoli 3000 ljudi, ki so se pri spomeniku spominjali srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgošanov.

Zbrane je slavnostno nagovoril Ladislav LIPIČ, predsednik Organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice. Slavnostna govornica pa je bila Lara JANKOVIČ, dramska igralka in aktivistka, ki je orisala zgodovinski pomen dražgoške bitke za slovenski narod in današnje razmere v družbi. Predsednik republike Borut PAHOR je pred spomenik padlim borcem položil venec. To so storile tudi številne delegacije združenj borcev NOB iz različnih krajev ter delegacije drugih domoljubnih združenj iz vse Slovenije.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Damjana Peternelj so oblikovali; Orkester slovenske policije, Komorni zbor Slovenskega prosvetnega društva Borovlje, Operni pevci Tone Habjan in častna straža pripadnikov Garde Slovenske vojske. Slovesnosti se je udeležilo tudi veliko pohodnikov. Najdaljšega 39. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni, se je udeležilo nad 300 in 19. rekreativnega pohoda iz Železnikov prek Rakitovca v Dražgoše pa jih se je udeležilo nad 100 pohodnikov.

Spominske slovesnosti v spomin na trpljenje in umiranje naših prednikov, da imamo danes svobodno Slovenijo smo se udeležili tudi naši člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom.

 Tekst : Vido Šibelja

Foto: Vido Šibelja in drugi