FILATELISTIČNA RAZSTAVA

Društvo veteranov SEVER Severne Primorske od 4/7-2022 do 9/7-2022 organizira 8.pohod s Cerja na Triglav. Pohod je organiziran v sklopu 36. spominskega pohoda Združenja borcev za vrednote NOB,veteranov vojne 91(ZVVS in SEVER) in Slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod je posvečen Triglavu-simbolu slovenstva in partizanskim patruljam,ki so se v boju za svobodo in neodvisnost povzpele na vrh v letu 1944 in v letu 1991.Pohod in zaključna prireditev dne 9/7-2022 na Pokljuki predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji. Poleg osrednjega in najbolj množičnega pohoda iz Pokljuke na Triglav potekajo tudi drugi pohodi iz cele Slovenije (Ankaran – Triglav,Nanos – Triglav,Kum – Triglav ,Radovljica – Triglav).

Letošnji pohod Cerje – Triglav je že osmi. Ideja se je med pohodniki porodila v letu 2013 ob priliki pohoda na Triglav,ki ga je Društvo veteranov Sever Severne Primorske organiziralo že od leta 1999 iz Zadnjice v Trenti preko Doliča na Triglav. Prvi je celotno traso v letu 2014 prehodil član društva in vsakoletni pohodnik Stjepan DOMJAN.V letu 2015 pa se je nato na pot podalo 8 pohodnikov članov veteranskega društva  Sever.V letu 2019 so se pohodnikom iz Severne Primorske pridružili še prijatelji in člani Društva Sever za Primorsko in Notranjsko , kateri krenejo na pot od morja iz luke Koper že 2/7-2022.

Letošnji 8. pohod je poleg ostalih obletnic posvečen predvsem 31.obletnici osamosvojitve republike Slovenije in 75.obletnici priključitve Primorske, obeležuje pa tudi že 36. spominski pohod na Triglav v organizaciji veteranskih organizacij.

Že od 2.pohoda Cerje – Triglav z filatelističnimi izdajami (kuverto,razglednicami in spominskim žigom ,ki je na uporabi prvi dan na pošti 5291 Miren) sodeluje tudi Filatelistično društvo dr. Franc Marušič iz Nove Gorice. Filatelistična razstava prikazuje izdaje društva ob tej priliki. Poleg tega pa tudi izdaje iz zgodovine pohodov,izdaje opremljene z žigi planinskih koč na trasi pohoda,kot tudi znamke in druge izdaje posvečene očaku Triglavu.