KOMEMORATIVNA SLOVESNOST V TOLMINU

Priprave na praznik dan mrtvih smo pričeli s čiščenjem okolice in spomenika braniteljem slovenske samostojnosti v Tolminu. V dneh, pred praznikom smo obiskali vse grobove pokojnih veterank in veteranov in prižgali svečko v spomin (simbolično, saj smo na grobove položili lesene sveče).

Na dan mrtvih, 1. novembra ob 09.00 uri, smo se udeležili komemoracije padlim borcem za svobodo v II. svetovni vojni na pokopališču v Tolminu. Dogodek je organiziral ZB za vrednote NOB Tolmin. Z besedo se je pokojnih spomnil Rok URŠIČ, glasbo pa pihalni orkester glasbene šole Tolmin in KAVČIČ Matej in Zala, dijaki pa so prispevali deklamacijo slovenskih pesmi. Po polaganju venca in sveč smo se pokojnim poklonili s trenutkom zbranosti.

 Ob 09.40 uri smo se zbrali pred spomenikom braniteljev slovenske samostojnosti. Ob postroju praporov smo k spomeniku položili ikebano v spomin na vse padle in že preminule veteranke in veterane. KAVČIČ Matej in Zala sta s interpretacijo slovenske narodne pesmi na klaviaturi in z violini popestrila dogodek. Dogodek smo organizirali člani društva iz pododbora Tolmin.

 Ob 11.00 uri smo se udeležili tudi komemoracije na Mostu na Soči, ki jo organizira krajevni odbor ZB za vrednote NOB. Po krajšem kulturnem dogodku pred OŠ Most na Soči je sprevod odšel do spomenika padlim med II. svetovno vojno na pokopališču. Tu smo se poklonili pokojnim in prižgali svečo.

 

Fotografije Erika GERBEC in S.D..