KOMEMORATIVNE SLOVESNOSTI V KOBARIDU

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc je nagovoril zbrane na tradicionalni žalni slovesnosti v spomin na padle v prvi svetovni vojni, ob 105. obletnici konca prve svetovne vojne pri italijanski kostnici v Kobaridu in ob 106. obletnici 12. soške bitke.

Slavnostni govornik na komemoraciji, državni sekretar Rudi Medved, je v svojem govoru poudaril, da zgodovina človeštva ni zgodovina miru in sožitja. "Je zgodovina vojn, nasilja, trpljenja. Samo vmes so svetla obdobja. Obdobja, ko se spominjamo". "Prebivalstvo Posočja je prva svetovna vojna hudo prizadela, jim gorje, uničene domove, razseljene družine ter ogromno število mrtvih vojakov različnih narodnost. Soška fronta, kilometre dolga bojna črta od Rombona do Jadranskega morja, je bila eno najbolj krvavih bojišč in prizorišče največjega spopada na slovenskem ozemlju," je dogajanje v Posočju v prvi svetovni vojni povzel državni sekretar Rudi Medved.

Ob tem je izpostavil, da "sta krutost in tragika vojne žal tudi danes del vsakdana mnogih ljudi po svetu. Ob vsaki taki priložnosti, kot je današnja, je naše sporočilo, naj se kaj takega nikoli več ne ponovi, žal pa se vojne in spopadi kar naprej ponavljajo. Ob spominu na bližajoči se državni praznik, dan suverenosti, se še posebej zavedamo, kakšna sreča je živeti v miru v lastni, samostojni državi.  Sosednji in prijateljski državi, Slovenija in Italija, sta danes čvrsti zaveznici na obrambnem področju, saj italijanska letala varujejo naš zračni prostor. Skupaj si že vrsto let skupaj prizadevajo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti v mednarodnih operacijah in na misijah po svetu", je dejal državni sekretar Rudi Medved.

Poudaril, da je bila Soška fronta eno najhujših bojišč prve svetovne vojne in prizorišče največjega spopada na slovenskem ozemlju, prepredeno s strelskimi jarki, utrdbami.  Spomeniki in vojaška pokopališča so trajno zaznamovali gorsko krajino. Vendar pa danes po zaslugi kulturnih ustanov v regiji in na državni ravni Pot miru, ki povezuje pomnike na celotni frontni črti, obiskovalcem ponuja edinstveno priložnost razmisleka o dragocenosti miru, strpnosti in sodelovanja."

Prav tako so zbrane nagovorili tudi veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile, županja Občine Čedad Daniela Bernardi in generalni konzul Italije v Kopru Giovanni Coviello. Slovesnosti se je udeležila tudi poslanka Državnega zbora Andreja Živic.

Po  končani slovesnosti pri italijanski kostnici so se vsi visoki slovenski in italijanski predstavniki poklonili padlim borcem narodnoosvobodilnega boja na pokopališču v Kobaridu, kjer pa je zbrane nagovoril načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban.

 Po uradnem delu so se vsi sodelujoči v hotelu Hvala v Kobaridu ob prijetnem  druženju.