OBISK RUSKE DELEGACIJE V CERKNEM

Župan Občine Cerkno Gašper Uršič in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno Jože Jeram sta v Cerknem dne 18.06.2020 sprejela predstavnika veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji.

S skromno slovesnostjo na pokopališčih v Cerknem in Dolenjih Novakih so se poklonili spominu na rojake ter njihove partizanske soborce, ki so v zameno za svobodo v drugi svetovni vojni na tem območju žrtvovali svoja življenja.

“Narodu, ki spoštuje preteklost, se obeta lepa prihodnost”

Delegacija ruskega veleposlaništva v Sloveniji Cerkljansko sicer obišče vsako leto pred Dnevom zmage. Letos jo je vodil svetovalec ruskega veleposlaništva Yuri Kuznetsov, polaganju venca pred Partizansko grobnico in spomenikom v Cerknem pa so prisostvovali tudi člani Krajevne organizacije združenja borcev NOB Cerkno, praporščaki Območnega združenja slovenskih častnikov Idrija-Cerkno, Društva veteranov SEVER Severne Primorske, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Kuznetsov je ob tem poudaril pomen zgodovine in dejal, da lahko le narod, ki spoštuje svojo preteklost, uspešno kljubuje izzivom v prihodnosti. Izrazil je veliko podporo razvoju Slovenije in Občine Cerkno ter željo po nadaljnjem sodelovanju.

Zaradi epidemiološke situacije je bil program slovesnosti letos okrnjen. Krajšega kulturnega vložka, s katerim so slovesnost običajno dopolnili učenci Osnovne šole Cerkno pod vodstvom ravnatelja, tako ni bilo.

Venec preminulim ruskim državljanom je delegacija položila tudi na pokopališču v Dolenjih Novakih k spomeniku sovjetskim vojakom, borcem in talcem, ki so padli v NOB, nato pa je obiskala Partizansko bolnico Franja, kjer se je med vojno zdravilo okoli petnajst borcev iz nekdanje Sovjetske zveze.

 

Tekst: Občina Cerkno

Foto: Jože Jeram