OBISK V LAŠKEM

Na povabilo društva za ohranitev spomina na pohod XIV divizije iz Laškega, ki združuje društvo slovenskih častnikov in veterane obeh vojn smo dne 11.07.2015 odšli na 6. srečanje v Laško. Po sprejemu v pizzeriji Špica, smo se poklonili padlim ob grobnici talcev s spomenikom žrtvam NOB. Zatem smo se zapeljali na panoramski ogled Rimskih term in Rimskih toplic. Od tu smo se odpeljali v Senožete, kjer smo imeli voden ogled domačije pesnika Antona Aškerca. Spustili smo se nazaj v dolino in se odpeljali deloma po trasi pohoda v spomin XIV. divizije. Ob obeležju «živi zid » in spomeniku padlemu komandantu in heroju Iliji BADOVINCU smo se ustavili in se žrtvam poklonili. Obiskali smo še kočo na Lisci, kjer smo imeli malico in čudovit razgled. Ogledali smo si tudi metereološko radarsko postajo na vrhu , kar nam je predstavil v njej zaposleni veteran. Iz Lisce smo odšli do kartuzije Jurklošter, kjer so nam predstavili njeno zgodovino. Po ogledu smo se odpeljali v Marija Gradec v gostišče čater, kjer smo imeli pozno kosilo. Tu smo si tudi izmenjali priložnostna darila in se družili do poznega večera. Naj izkoristim to priliko, da se prijateljem iz Laškega zahvalim v imenu vseh, za lep sprejem, odlično organiziran ogled zgodovinskih in naravnih danosti v občini Laško. Tekst: KOMAR Dušan Foto: DEVETAK Egon in JEVŠčEK Nadja