OBISK V LAŠKEM

V soboto, dne 25.05.2019, smo se člani našega društva iz pododbora Tolmin, skupaj s podpredsednikom ZUPAN Milanom in dvema članoma iz OZVVS Gornje Posočje, odpravili v Laško na jubilejno 10. srečanje veteranskih in domoljubnih društev iz občin Laško, Radeče in Tolmin.

Ob prihodu v Laško smo se v lokalu »Špica« dobili s predstavniki OZSČ Laško, OZVVS Laško in SEVER za Celjsko – odbor Laško. Pričakal nas je tudi župan občine Laško g. Franc ZDOLŠEK. Po pozdravnih nagovorih smo se malo okrepčali. Odšli smo do spomenika padlim partizanom iz območja Laškega med 1941 – 45 in se jim poklonili. Zatem smo odšli do spomenika Gambrinusa – kralja piva. Tu na je ZEMLJIČ Konrad – Kondi opisal zgodovino kipa in vzrok za postavitev. Od tu smo odšli preko mostu, čez Savinjo, do obeležja osamosvojitveni vojni 1991, kjer smo se poklonili spominu na takratne dogodke. Kondi je na kratko povzel dogodke leta 1991. Delegacije društev so odšle z županom v stavbo občine Laško, ostale pa je Kondi popeljal na ogled starega dela Laškega.

V stavbi občine Laško so predstavniki veteranskih in domoljubnih društev iz občin Laško, Radeče in Tolmin in sicer OZSČ Laško, Društva veteranov SEVER SP, OZVVS Laško, OZVVS Gornje Posočje in PVD SEVER za Celjsko območje podpisali listino o medsebojnem sodelovanju. S tem smo obeležili 10 let srečanj članov društev iz navedenih treh občin. Zatem so nas odpeljali v Terme v Rimske toplice, kjer so nam pripravili voden ogled celotnega kompleksa. Po ogledu hotela in ostalega smo se odpeljali do Strelskega doma v Mali Brezi. Tu sta listino podpisala še predstavnika Društva za ohranitev spomina na pohod XIV. divizije in ZB za vrednote NOB Laško. Po kosilu smo se pomerili v športnih aktivnostih in sicer metanju bombe na cilj, ruskemu kegljanju in streljanju z zračno pištolo. Od skupno 6 ekip smo zasedli 3 mesto in dobili v spomin pokal. Pred odhodom smo trem občinam, štirim društvom in trem posameznikom podelili spominske listine ob 10. obletnici srečanj. Stari pomnik, ki nas je zadnjih deset let spremljal na srečanjih smo podarili OSZČ Laško. Dobili pa smo nov pomnik z repliko kipa kralja piva – Gambrinusa, ki nas bo spremljal na naslednjih srečanjih. PVD CELJE za Celjsko območje je Društvu veteranov SEVER severne primorske, pododbor Tolmin podelilo bronasti znak SEVER. Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije pa je vsakemu podarilo darilno vrečko s knjigo in vrčkom za pivo.

 

Tekst: D. Komar

Foto: E. GERBEC