ODKRITJE KIPA JANEZU STANOVNIKU

V torek, 6. SEPTEMBRA 2022 je na Kidričevi ulici v Novi Gorici, Združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica v sodelovanju z Občino Nova Gorica, ob sto obletnici rojstva, odkrilo doprsni kip slovenskemu partizanu in politiku, Janezu STANOVNIK, „očetu naroda“.

Prisotne sta nagovorila; Ingrid KAŠCA BUCIK, predsednica ZB za vrednote NOB Nova Gorica, ki je dogodek tudi vodila in povezovala in dr. Klemen MIKLAVIČ, župan Mestne občine Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil zgodovinar dr. Jože PIRJAVEC, ki je podrobno orisal delovanje in življensko pot Janeza Stanovnik. Povedano je, da je bil Janez Stanovnik  izjemno zaslužen za priključitev Primorske k matični domovini. Sodeloval je namreč na vseh pogajanjih po drugi svetovni vojni. Veliko je delal na tem in uspel. Zato je prišlo do pobude, da se mu Goriška za njegovo prizadevanje tudi oddolži.

Doprsni kip, ki je delo akademskega kiparja Metoda FRLIC sta odkrila njegova sinova Aleš in Tine Stanovnik. K njegovi postavitvi so finančno pripomogle goriške občine ter donacije različnih fizičnih in pravnih oseb.

Kulturni program so oblikovali nastop Moškega pevskega zbora Provox.

Slovesnosti odkritja doprsnega kipa smo se poleg vidnih predstavnikov ZB za vrednote NOB, predstavnikov Občin, Društev domoljubnih  in veteranski organizacij, krajanov in drugih udeležili tudi člani našega Društva veteranov Sever Severne Primorske.

Vid Šibelja

 

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/FTK3TWsuPjM

Odkritje doprsnega kipa Janezu STANOVNIK - Nova Gorica, 06.09.2022