IDRIJA - ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE IN OKROGLA MIZA

V četrtek, 19. oktobra 2023, so vodstvo in člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske na pročelju stanovanjske hiše zakoncev DROBNIČ v Spodnji Idriji, Pod Brezami 11, postavili in odkrili spominsko obeležje v spomin na „Tajna skladišča orožja milice“ v osamosvojitvenih procesih in vojni leta 1990/91.

Vojni veteran,  Vladimir DROBNIČ, takratni pomočnik komandirja na Postaji milice v Idriji je imel v letih 1990 in 1991, doma na podstrešju stanovanjske hiše v zato prirejenem prostoru skrito orožje, strelivo in drugo opremo namenjeno osamosvojitvi Republike Slovenije. S tem simbolnim dejanjem so se veterani zahvalili njemu  in družini, ki je v takratnih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje.

K pozdravnemu nagovoru je sledilo prebrano pismo Tomaža VENCELJ, župana občine Idrija. Slavnostni govor pa je imel Angel VIDMAR, podpredsednik Združenja Sever in predsednik Društva veteranov SEVER Severne Primorske, ki je podrobno orisal takratne dogodke.

Spominsko obeležje sta odkrila hranitelj orožja - veteran osamosvojitvene vojne Vladimir Drobnič in Angel Vidmar, podpredsednik Združenja Sever. Program svečanosti, ki ga je vodil in povezoval sekretar Društva veteranov Sever Severne Primorske Bruno Ipavec je oblikoval ožji sestav Policijskega orkestra.

Odkritja obeležja so se udeležili predstavniki veteranskih in domoljubnih društev s praporščaki in prapori, predstavniki društva  slovenskih častnikov in veterani osamosvojitvene vojne 91 takratne Milice in Teritorjalne obrambe.

Po zaključeni slovesnosti smo se udeleženci dogodka in povabljeni gostje v dvorani Kongresnega centra ob gostilni Pri Zagodu v Idriji, udeležili okrogle mize s prikazom dokumentarnega filma „Odhod zadnjega vojaka s severne Primorske“,  ki se je odvijal, prav na ta dan, 19. oktobra 1991 leta. Sledilo je prijetno druženje s pogostitvijo na žaru pečenem oddojku in dobri kapljici z obujanjem spominov iz preteklosti in vizijo pogledov v naprej.

 

Avtor/vir: Vid Šibelja

 

Povezava na videoposnetek:

https://youtu.be/RydGSx2DDbc