PRVAČINA - ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE TAJNA SKLADIŠČA

V petek, 29. septembra 2023 je Društvo veteranov SEVER Severne Primorske, na pročelju stanovanjske hiše, družine Veselka VIŽIN v naselju Prvačina št 124b, Mestna občina Nova Gorica, postavilo in odkrilo spominsko obeležje v spomin na „Tajno skladišče orožja milice“ v osamosvojitvenih procesih in vojni leta 1990/91.

Pokojni Alojz FURLAN  in zet Veselko VIŽIN sta imela v letih 1990 in 1991 doma v sosednji danes nenaseljeni stanovanjski hiši Prvačina 126, v zato prirejenim prostoru skrito orožje, strelivo in ostalo opremo namenjeno osamosvojitvi Republike Slovenije. S tem simbolnim dejanjem so se mu veterani osamosvojitvene vojne zahvalili, njima in njihovi družini, ki je v takratnih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje milice.

Navzoče sta slovesno nagovorila Anton HARIJ, podžupan Mestne občine Nova Gorica in Alojz ŽERAK, takratni komandir Oddelka Milice Dornberk, ki je o obdobju osamosvojitvene vojne leta 1991 podrobno opisal svoje spomine s tega območja.

Slavnostni govor pa je imel Angel VIDMAR, podpredsednik Združenja SEVER in predsednik Društva veteranov SEVER Severne Primorske.  (vsebina je razvidna v video zapisu).

Spominsko obeležje sta svečano odkrila Rastislav POGELŠEK, takratni miličnik in Alojz ŽERAK,  takratni komandir Oddelka Milice v Dornberku.. Ob tej priložnosti je Društvo veteranov SEVER Severne primorske Veselku VIŽIN izročilo posebno priznanje -  namizni znak Združenja SEVER.

Program svečanosti, ki ga je vodil in povezoval sekretar Društva veteranov Sever Severne Primorske Bruno IPAVEC je dogodek s skladbami popestril ožji sestav Policijskega orkestra.

Odkritja spominskega obeležja so se poleg domačinov, udeležencev takratnih dogodkov, predstavnikov Mestne Občine Nova Gorica, načelnika  PP Nova Gorica  udeležili še predstavniki veteranskih in domoljubnih društev s praporščaki in prapori, ter veterani osamosvojitvene vojne teta 1991, takratne milice in Teritorialne obrambe.

 

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/xE2paUSihqI

 

 

Avtor/vir:  Vid Šibelja