ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE

Društvo veteranov Sever Severne Primorske je v petek, 8. novembra 2019 v Sela na Krasu št. 56, na stanovanjski hiši, pok. Karla FERFOLJA, odkrilo spominsko obeležje »Tajna skladišča orožja milice«. Karlo Ferfolja je v letih 1990 in 1991 doma v zato prirejenem skrivališču skrival orožje, strelivo in ostalo opremo pripeljano z Oddelka milice Kostanjevica na Krasu, namenjeno osamosvojitvi Slovenije. S tem simbolnim dejanjem smo se zahvalili njemu in njegovi družini, ki je v tedanjih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje.

 

Navzoče sta slovesno nagovorila; Mauricij HUMAR, župan občine Miren-Kostanjevica in Marino PANGOS, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica. Slavnostni govornik pa je bil Angel VIDMAR, podpredsednik Združenja Sever in predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske , ki je orisal takratne dogodke. Spominsko obeležje pa sta odkrila, žena pok. Karla, Veronika FERFOLJA in Bruno IPAVEC, upokojeni policijski inšpektor, takratni komandir Oddelka milice Kostanjevica.

Program svečanosti, ki ga je vodila in povezovala Mojca PAHOR so obogatili kvartet orkestra slovenske policije in učenci Osnovne šole Miren. Odkritja obeležja so se med drugimi udeležili župan Občine Miren-Kostanjevica, predstavniki PU Nova Gorica, Marino Pangos in drugi, predstavniki Krajevne skupnosti in veterani osamosvojitvene vojne s praporščaki in prapori.

 Tekst foto in video: Vid Šibelja

 URL videoposnetek:

https://youtu.be/Zy-_iBiCAIA