ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA NA COLU

V soboto, 1. decembra 2018 ob 11. uri sta na Colu nad Ajdovščino, Društvo veteranov Sever Severne Primorske in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava odkrilo spominsko obeležje, posvečeno skupni akciji pripadnikov teritorialne obrambe (TO) in milice, ki so bili po eksploziji vojaškega skladišča v Črnem vrhu nad Idrijo dne, 1. julija 1991 na Colu prijeti pobegli vojaki JA.

Dne, 01. julija 1991 ob 02.35 uri je eksplozija uničila vojaško skladišče v Črnem vrhu na Idrijo. Eksplozija je povzročila veliko materialno škodo tudi na stanovanjskih objektih . Po eksploziji so iz Črnega Vrha odšli neznano kam vojaki JLA, ki so varovali skladišče. V iskanje vojakov so se vključili miličniki Postaje milice Idrija, miličniki postaje milice Ajdovščina in posebna enota milice (PEM). Ob 09.00 uri sta   oddelek posebne enote milice (PEM) in 2. vod diverzantskega odreda postavila zasedo na Colu in tu prijeli vojake jugoslovanske vojske, ki so pobegnili s kraja eksplozije. V naslednjih dneh je bilo zaradi suma, da je bilo na begu še večje število vojakov jugoslovanske vojske opravljeno več aktivnosti pri pregledu terena in od eksplozije zapuščenih objektov.

Navzoče je svečano nagovoril Angel VIDMAR, takratni komandir Policijske postaje Ajdovščina, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske in podpredsednik Združenja Sever. Slavnostni govornik pa je bil gospod Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ki je orisal dogajanja v takratnem obdobju in je skupaj z Brankom STRLETOM , takrat poveljnikom posebne enote milice (PEM) ter Zmagom STEGOVEC, ki je sodeloval v enoti TO, odkril spominsko obeležje.

Kulturni program so oblikovali domačini, MPZ Razpotje , pod vodstvom Martine Peljhan. Dogodek pa je z izbranimi besedami povezovala Alenka N. Bizjak.

Svečane slovesnosti odkritja spominskega obeležja so se udeležili tudi drugi ugledni gostje; Državna svetnika, Tomaž Horvat in Branko Tomažič, svetnika občinskega sveta: Janez Tratnik in Matjaž Bajec , Primož Brecelj, avtor spominskega obeležja, predstavniki KS Col, ter predsedniki in predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij, domačini in veterani osamosvojitvene vojne.

 

PREDSTAVITEV SPOMINSKEGA OBELEŽJA

 Spominsko obeležje je postavljeno v spomin na aktivnost pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice, ki so v skupni akciji prijeli pobegle vojake JA po eksploziji skladišča v Črnem Vrhu nad Idrijo.Obeležje je sestavljeno iz treh masivnih kosov kraškega kamna, ki predstavljajo tri glavne komponente v osamosvajanju Slovenije. Teritorialno obrambo, Milico in prebivalce Slovenije, ki so obema oboroženima strukturama stali ob strani v osamosvojitveni vojni.Kamni so postavljeni tako, da simbolizirajo tudi simbol in ponos Slovencev naš Triglav.V kamne so v vrezani krogi, sestavljeni iz dveh delov ki simbolizirajo obkolitev in zasedo pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice. V sredini krogov je trikotnik, skozi katerega kljub zamaknjenosti vseh treh kamnov pogledamo, kot preko merka na puški. Ja takrat smo se gledali preko merkov na puški. Gledali pa smo tudi v lepšo in bolj prijazno prihodnost.

 

Foto: Nevenka Vidmar in Vid Šibelja 

Video posnetek: Vid Šibelja  

URL videoposnetek:

https://youtu.be/9EQ1GjJBeMM