ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA

V torek, 30. junija 2020 je Društvo veteranov Sever Severne Primorske v križišču cest Renče – Temnica odcep Trstelj odkrilo spominsko obeležje, ki spominja na čas osamosvajanja Slovenije leta 1991.

Na tem mestu je skupina miličnikov, aktivnih in rezervnih, Oddelka milice Kostanjevica na Krasu, dne, 28.6.1991 okoli 10.30 ure pod vodstvom komandirja Bruna IPAVEC postavila zasedo na omenjeni cesti in ustavila vozilo JLA. Po pogajanjih in opozorilnih strelih iz avtomatskega orožja je razorožila štiri oficirje in vojaka JLA.

Prisotne je nagovoril Angel VIDMAR, podpredsednik Združenja Sever in predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske, ki je dogodek tudi vodil in povezoval. Pozdravni nagovor je imel Mauricij HUMAR, župan Občine Miren-Kostanjevica. Slavnostni govor pa je pripadal Zlatku Martinu MARUŠIČ, predsedniku sveta KS Opatje selo v času osamosvojitvenih dogodkov, ki sta skupaj z Brunom IPAVEC, takratnim komandirjem Oddelka milice Kostanjevica na Krasu spominsko obeležje tudi odkrila.

Program dogodka je popestril ožji sestav Orkestra slovenske policije.

Slovesnosti so se udeležili takratni miličniki, udeleženci dogodka na samem kraju, domačini, predstavniki domoljubnih organizacij in številni veterani osamosvojitvene vojne iz različnih krajev Primorske s prapori in praporščaki.

 

Tekst, foto in video : Vid Šibelja

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/CM--LbGOk3I