TOLMIN - ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA

V ponedeljek, 25. oktobra 2021 je Društvo veteranov Sever Severne Primorske v sodelovanju z Občino Tolmin in Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje v kraju Pod klancem v Tolminu odkrilo spominsko obeležje braniteljem slovenske samostojnosti.

Po prihodu ešalona praporščakov in zastavonoš je ob za petju himne sledil svečan dvig Slovenske zastave v počastitev Dneva suverenosti, ki ga praznujemo 25. oktobra z umikom zadnjega vojaka jugoslovanske vojske iz Slovenije.

Sledila sta svečana govora; Angela VIDMAR, podpredsednika Združenja Sever in predsednika Društva Sever Severne Primorske, Vita Berginca, člana predsedstva OZVVS Gornje Posočje, ki je bil med osamosvojitveno vojno komandant 63. območnega  štaba TO in nagovor Uroša BREŽANA, župana Občine Tolmin.

Pobuda za postavitev spominskega obeležja braniteljem slovenske samostojnosti je prišla iz veteranskih vrst. Župan Uroš Brežan s sodelavci na občinski upravi pa jo je z zadovoljstvom podprl. Novembra lani je imenoval 5-člansko delovno skupino, ki so jo sestavljali predsednica Karla Kofol iz Tolminskega muzeja, Dušan Komar iz Društva veteranov SEVER Severne Primorske, Milan Golob iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje, Radovan Lipušček iz KS Tolmin in občinski urbanist Zoran Štanta.

Obeležje so odkrili: župan Uroš Beržan, predsednik pododbora Tolmin Društva veteranov SEVER Severne Primorske Dušan Komar in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje g. lztok Uršič.

Veterani se posebno zahvaljujemo občini Tolmin in županu Urošu Brežanu ter arhitektu  Simonu Kutinu, ki je zasnoval celostno podobo spominskega obeležja.

Program, ki ga je vodila in povezovala Špela KRANJC  so popestrili Komorni zbor Musica Viva z različnimi skladbami.

Slovesnosti smo se poleg domačinov, predstavnikov domoljubnih organizacij, uglednih gostov udeležili številni člani Društev osamosvojitvene vojne  in praporščaki s prapori.

 

Foto: Erika Gerbec, Vid Šibelja in Igor Vezovnik

Video posnetek : Vid Šibelja

 

Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/8b8iI68hOaw