LIPA NA KRASU - ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA

Dne 9. junija 2023 je Društvo veteranov Sever Severne Primorske, na pročelju stanovanjske hiše družine Kavčič v naselju Lipa štev. 4 b, Občina Miren – Kostanjevica odkrilo spominsko obeležje v spomin na „Tajno skladišče orožja milice“ v osamosvojitvenih procesih in vojni leta 1990/91.

Božidar KAVČIČ, kot takratni rezervni miličnik je imel v letih 1990 in 1991 doma v stanovanjski hiši v zato prirejenem prostoru skrito orožje, strelivo in ostalo opremo. S tem simbolnim dejanjem za pogumno, častno, nesebično in domoljubno dejanje so se veterani Božidarju Kavčič zahvalili njemu in njegovi družini, ki je v takratnih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje milice, namenjeno osamosvojitvi Republike Slovenije.

Navzoče je slavnostno pozdravil Mauricij HUMAR, župan občine Miren – Kostanjevica. Slavnostni govor pa je imel Angel VIDMAR, podpredsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske, ki je orisal takratne dogodke.

Spominsko obeležje so odkrili Drago KUHAR, takratni miličnik na Oddelku milice Kostanjevica na Krasu in Mauricij HUMAR, župan občine Miren-Kostanjevica.

Ob tej priložnosti je bilo Božidarju Kavčič podeljeno Državno odlikovanje ob 30, obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije. Prav tako mu je bil podeljen Spominski znak DVSSP, ki se ga podeljuje hraniteljem orožja ob obletnicah osamosvojitvenih dogodkov leta 1991.. državno odlikovanje ob 30. obletnici je bilo podeljeno tudi Marinu Pangos v spoštljiv odnos na čas, ko smo združili moči za Slovenijo.

Program svečanosti, ki ga je vodil in povezoval Bruno Ipavec je popestril solist, pevec in kitarist, Aleks PAVLIN:

Odkritja spominskega obeležja so se udeležili: sorodniki in prijatelji Božidarja KAVČIČ, načelnik Policijske postaje Nova Gorica, Sejad JUŠIČ,  predstavniki veteranskih in domoljubnih društev, številni veterani osamosvojitvene vojne takratne milice in Teritorialne obrambe.

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/icjIlUf7NDg

 

tekst foto in video: Vid Šibelja

Odkritje spominskega obeležja Tajna skladišča orožja milice - Lipa, 09.06.2023