OKROGLA MIZA NOVI GORICI

V petek, 12. maja. 2023, so se srečali člani pododbora Nova Gorica-Šempeter. Veliko število udeležencev se je zbralo v avli Mestne občine Nova Gorica. Prisotne je pozdravil predsednik Vidmar Angel .

Program srečanja je bil podelitev državnih odlikovanj – spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije  članom,  ki priznanja še niso prejeli in veteranom , ki niso člani društva pa so aktivnosti med osamosvojitveno vojno izvajali na območju takratne UNZ Nova Gorica.

V nadaljevanju srečanja je predsednik  Vidmar  predstavil vlogo ONZ – Milice v času osamosvajanja države Slovenije -  obdobja  pomladnih gibanj v Sloveniji, do dokončne osamosvojitve in odhoda zadnjega vojaka JA z ozemlja Republike Slovenije.

V nadaljevanju  pa se je, v obliki okrogle mize,  razpravljalo o dogodkih zasedbe Mednarodnega mejnega prehoda Rožna dolina s strani vojakov nekdanje JLA in aktivnosti pri osvobajanju zavzetega prehoda.

In v zaključku je sledilo prijateljsko druženje veteranov. Za vse je bilo srečanje  priložnost za snidenje in obujanje spominov  z nekdanjimi sodelavci v  kritični dogodkih osamosvajanja države Slovenije.

 

 

Bruno Ipavec  

Foto Marjan Sivka in Mihael Oglajner