OKROGLA MIZA VOJAŠKO SKLADIŠČE ŠENTVIŠKA GORA 1991

Kot smo načrtovali v letnem načrtu dela, smo v pododboru Tolmin, v petek, dne 9. februarja 2024, v lokalu Pizzerija in gostilna pri Martini v Tolminu, organizirali okroglo mizo na temo »Vojaško skladišče Šentviška Gora 1991«. Na dogodek so bili povabljeni predstavniki OZVVS Gornje Posočje (Igor RUTAR in Karel LAHARNAR) in predsednik ZB za vrednote NOB Rok URŠIČ. Okrogle mize se je udeležil tudi predsednik našega društva Angel VIDMAR in večje število članov in članic društva iz pododbora Tolmin.

Na začetku je KOMAR Dušan navedel nekaj podatkov o skladišču. V nadaljevanju pa je LAHARNAR Karel, ki je domačin iz Šentviške Gore, veteran in sodelujoči  pri predaji skladišča opisal zgodovino skladišča. Od priprav  na gradnjo z izgradnjo vodovoda na Šentviški planoti, odkupom zemljišč in gradnje ceste do Bukovskega vrha. Kasneje pa tudi same gradnje. In zatem junij leta 1991, formiranje enot TO na Šentviški planoti, ukaza za zasedbo skladišča, pogajanj in  30.06.1991 predaje skladišča. V nadaljevanju je Rok URŠIČ, ki je bil postavljen v TO za predajo opreme iz skladišč – hangarjev, povedal o odvozu materiala iz skladišča. Tudi posamezni člani društva so predstavili svoja doživetja v zvezi z prevozi, vojaki, ki so bili v skladišču in oficirjem, ki skladišče predal. VIDMAR pa je prestavil nekaj dokumentov, ki v zvezi tega obstajajo s strani Milice. Tema je bila zelo zanimiva, marsikdo pa je slišal tudi podatke, katere prej ni poznal.

V drugem delu druženja, smo izpeljali zbor članov pododbora Tolmin. Pregledali smo opravljeno delo v 2023, se dogovorili za naloge, ki jih bomo izpeljali v 2024, ter potrdili kandidata za funkciji v NO društva in častnem razsodišču.

Tekst Dušan Komar

Fotografije Erika GERBEC.