PO POTEH CANKARJEVEGA BATALJONA

V nedeljo, 12. januarja 2020, je v Dragošah potekala spominska slovesnost ob 78. obletnici dražgoške bitke in zaključek prireditev pod naslovom Po stezah partizanske Jelovice, ki  v spomin na znamenito bitko leta 1942,  padlim partizanom in  vaščanom Dragoš, tradicionalno potekajo že od leta 1957.

V okviru  prireditev  je bil organiziran že tradicionalni 41. spominski pohod » Po poti Cankarjevega bataljona « ( po poti, ki so jo v hudem mrazu in visokem snegu prehodili borci Cankarjevega bataljona v zadnjih decembrskih dneh leta 1941), ki se ga je letos udeležilo 297 pohodnikov iz domovine in zamejstva. Spominskega pohoda, ki  poteka s Pasje ravni oziroma naselja Črni vrh (nad Polhovim Gradcem) do Dražgoš in je najdaljši pohod v sklopu spominskih prireditev,  so se  udeležili tudi člani Društva veteranov Sever Severne Primorske. Skupaj s kolegi veterani Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, so se v soboto zvečer zbrali V Črnem vrhu in ob polnoči krenili na pot proti Dražgošam ter po prečenju Poljanske in Selške doline ter okoliških hribov, po desetih urah hoje in prehojenih 35 km poti prispeli na cilj v Dražgoše.

V Dražgošah so se pohodniki srečali s člani društva, ki so prišli na slovesnost v okviru drugih organiziranih pohodov,  nato pa so se skupaj udeležili spominske slovesnosti. 

Nekaj utrinkov s pohoda je bilo ujetih v objektiv.

Besedilo in fotografije: Marjan Sivka