PO POTEH PARTIZANSKE JELOVICE

Pred 77. leti, v dneh med 9. in 11. januarjem 1942,  je v kraju Dražgoše potekal spopad med borci Cankarjevega bataljona (NOV POS) in nemškim okupatorjem, ki je v času po dogodkih postal znan kot dražgoška bitka. V spomin na bridko človeško tragedijo dražgoške bitke, padlim partizanom in dražgoškim ter drugim žrtvam,  so letos že 62. Zapored potekale prireditve pod naslovom »Po stezah partizanske Jelovice«, v okviru katerih je bil organiziran tudi jubilejni 40. spominski pohod »Po poti Cankarjevega bataljona «.

Spominskega pohoda, ki poteka s Pasje ravni oz. naselja Črni vrh (nad Polhovim Gradcem) do Dražgoš, in  je najdaljši spominski pohod v sklopu spominskih prireditev, se je letos udeležilo 312 pohodnikov iz domovine in zamejstva.

V soboto ponoči se je nekaj članov Društva veteranov Sever severne Primorske, v družbi veteranov Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, odpravilo v Črni vrh in ob polnoči krenilo v zimsko noč na 35. kilometrov dolgo pot proti Dražgošam.  Pohodniki smo po desetih urah hoje prispeli na cilj v Dražgoše ter se udeležili spominske slovesnosti.

Nekaj utrinkov s pohoda je bilo ujetih v objektive in so vidni na priloženih fotografijah.

 

Tekst: Marjan Sivka

Foto: Marjan Sivka, Silvana Pelicon