POHOD CERJE -TRIGLAV

V zgodnjih jutranjih urah ponedeljka, 4. julija 2022, se je pri spominskem obeležju »Braniteljev slovenske zemlje » na Cerju zbralo lepo število veteranov in somišljenikov, ki so se odločili, da prehodijo pot do Triglava peš.

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu Triglava razvili slovensko trobojnico.

Letos je to že tretji pohod, ko  posamezni pohodniki našega društva skupaj z pohodniki iz Kopra,   pohod pričnejo ob morju koprskega zaliva.

Začetka pohoda na Cerju so se udeležili  župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe,  predsednik Društva veteranov Sever severne Primorske Angel Vidmar in posamezni člani društva ter svojci in prijatelji , ki so pozdravili pohodnike in jim zaželeli srečno pot

V prijetnem ozračju je karavana pohoda krenila na pot proti vrhu domovine, pohodnikom pa so se na poti pridružili župan Mauricij Humar in posamezni člani, ki so pohodnike spremljali po poti do Nove Gorice.

Pohodniki so na poti tradicionalno obiskali občine, kjer sta nas na občini  Miren – Kostanjevica in Šempeter – Vrtojba sprejela župana Mauricij Humar in Milan Turk, na Mestni občini Nova Gorica pa podžupan Sašo Kogovšek. Prav tako so pohodniki na poti obiskali  policijsko upravo V Novi Gorici, kjer  jih je pozdravil direktor policijske uprave Evgen Govekar.