POHOD KRTOVŠČE -GORENJA TREBUŠA

Društvo veteranov “SEVER“ Severne Primorske, v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Tolmin dne 17.12.2022 organiziral jubilejni 10. pohod iz Krtovšč v Gorenjo Trebušo,  v počastitev praznika dan samostojnosti in enotnosti. V deževnem in nekoliko hladnem vremenu se je pohoda se je udeležilo okoli 30 pohodnikov.

Pred pohodom smo se zbrali na pokopališču v Dolenji Trebuši, kjer smo se poklonili padlim med II. svetovno vojno in ob postroju praporjev prižgali sveče.

Pohod se je pričel ob 09.00 uri, ko smo krenili izpred okrepčevalnice Makuc v Krtovščah. Ustavili smo se pri spomeniku padlim borcem NOV in žrtvam fašizma med  II. svetovno vojno, na območju Gorenje Trebuše. Po postroju praporjev in pesmi pevcev MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše se je umrlih in dogodkov v času II. svetovne vojne spomnil predsednik ZB za vrednote NOB Rok URŠIČ. Učenke OŠ Most na Soči so predstavile domoljubni pesmi. Predstavnik ZB je k spomeniku položil venec, predstavniki našega društva in veteranov iz Laškega pa so prižgali sveče.

Od tu smo se odpravili do spominske plošče ob ustanovitvi IX. Korpusa NOVJ na domačiji pri Skoku. Po postroju praporjev in himni je prisotne pozdravil vodja pohoda Senad BIŠĆANIN. Prisotne je nagovoril tudi sekretar, ki je potegnil vzporednico o pomenu IX. korpusa na Primorskem in XIV. Divizijo na Štajerskem. Slavnostni govornik, podpredsednik ZPVD SEVER in predsednik našega društva Angel VIDMAR, je opisal okoliščine ustanovitve IX. korpusa in spomnil, da bo naslednje leto obletnica smrti pesnika Karla DESTOVNIKA – KAJUHA. BIŠĆANIN in URŠIČ sta pod spominsko ploščo položila venec. Kot vsako leto so za izvedbo kulturnega  dela programa poskrbeli pevci MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in učenca OŠ Dušan MUNIH iz Mosta na Soči. Vsem sodelujočim pri pripravi in izvedbi pohodov je bila podeljena spominska listina. Slovesnost je bila zaključena s pesmijo Vstajenje Primorske. Člani TD Most na Soči so tudi letos prinesli okrepčilo (pršut). Naše članice in domačini pa so prisotne postregli z goležem, čajem in kavo.

Izvedbo dogodkov so poleg organizatorjev omogočili občina Tolmin, EMOK d.o.o., TED Dolenja Trebuša in TD Most na Soči.

Fotografije Erika GERBEC