POHOD KRTOVŠČE - G.TREBUŠA

Društvo veteranov “SEVER“ Severne Primorske je v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Tolmin dne 18.12.2021 organiziral 9. pohod iz Krtovšč v Gorenjo Trebušo,  v počastitev državnega praznika dan samostojnosti in enotnosti. V lepem in nekoliko hladnem vremenu se je pohoda se je udeležilo 34 pohodnikov.

Pohod se je pričel ob 09.00 uri, ko smo krenili izpred okrepčevalnice Makuc v Krtovščah. Ustavili smo se pri spomeniku padlim borcem NOV in žrtvam fašizma med  II. svetovno vojno, na območju Gorenje Trebuše. Po postroju praporjev in pesmi pevcev MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše se je umrlih in dogodkov v času II. svetovne vojne spomnil predsednik ZB za vrednote NOB Rok URŠIČ. Učenca OŠ Most na Soči predstavili domoljubni pesmi, prav tako recitiral pesem Vojko HOBIČ. Predstavnika ZB sta k spomeniku položila venec, predstavnik veleposlaništva Ruske federacije je položil cvetje, predstavnik našega društva in veteranov iz Laškega pa sta prižgala sveči.

Od tu smo se odpravili do spominske plošče ob ustanovitvi IX. Korpusa NOVJ na domačiji pri Skoku. Po ponovnem postroju praporjev in himni je prisotne pozdravil vodja pohoda Senad BIŠĆANIN. Prisotne je pozdravil tudi predstavnik veleposlaništva Ruske federacije. Slavnostni govornik, župan občine Tolmin Uroš BREŽAN, je v govoru poudaril pomen spomina na nepotvorjeno zgodovino, saj le tako lahko gradimo bodočnost. Sekretar OZSČ Laško Konrad ZEMLJIČ je g. Urošu BREŽANU podelil bronasto medaljo OZSČ Laško za večletno podporo dogodkom, ki ohranjajo spomin na zgodovino. Enako medaljo je dobil v odsotnosti tudi naš član Andrej LAMPRET. Listino Priznanje OZSČ Laško je ZEMLJIČ podelil družini BRATUŽ, OŠ Most na Soči, pevcem MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in veleposlaništvu Ruske federacije. BIŠĆANIN in URŠIČ sta pod spominsko ploščo položila venec. Kot vsako leto so za izvedbo kulturnega  dela programa poskrbeli pevci MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in učenca OŠ Dušan MUNIH iz Mosta na Soči. Slovesnost je bila zaključena s pesmijo Vstajenje Primorske. Člani TD Most na Soči so prinesli okrepčilo (pršut), naše članice in domačini pa so prisotne postregli  s čajem in kavo.

Izvedbo dogodkov so poleg organizatorjev omogočili občina Tolmin, EMOK d.o.o. in TD Most na Soči.

Foto:Erika GERBEC