POHOD NA TRIGLAV

V ponedeljek, 5. julija 2021, ko so se sončni žarki izza Nanosa prebijali kozi meglo do zidov Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju in so se nad furlansko nižino izlivali deževni oblaki,  so se pri pomniku zbrali člani oz. pohodniki Društva veteranov Sever severne Primorske.

Društvo veteranov Sever severne Primorske je letos organiziralo 7. spominski pohod od Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju do Triglava, ki je potekal v okviru 35. spominskega pohoda  veteranov na Triglav.

Pohod, ki ga organizirajo  veteranske organizacije  (Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza slovenskih častnikov)  pod geslom,  »Triglav – simbol slovenstva«, in zaključna prireditev na Rudnem polju na Pokljuki, predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domoljubnih prireditev v Sloveniji. Letošnji spominski pohod je bil poleg počastitve spomina na razvitje slovenske zastave na vrhu Triglava v času narodno osvobodilnega boja leta 1944 in osamosvojitve leta 1991, posvečen 30. obletnici samostojnosti naše domovine.

Pohodniki  Anica Zorko, Ivan Ambrožič, Jakob Čeferin,  Marjan Poniž, Marjan Sivka, Jakob Sedej, Vojko Tušar in Milan Zupan so se na začetku poti 7. spominskega pohoda pri pomniku na Cerju, srečali z Milanom Brumnom, Ignacem Hribarjem, Gregorjem Lahajnarjem in Frankom Zadnikom, pohodniki spominskega  pohoda Koper – Cerje – Triglav, v organizaciji Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, ki so na pot krenili v soboto 3. julija 2021, s pohodniki iz Kopra pa je na Cerje prišel tudi član našega društva Stjepan Domjan.

Začetka pohoda so se udeležili tudi župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar, podžupan občine Šempeter - Vrtojba Ivo Podberšič, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe, predsednik Društva veteranov Sever severne Primorske Angel Vidmar in nekaj članov društva ter prijateljev, ki so pozdravili pohodnike in jim zaželeli srečno pot.

Za tem sta v jutranji svežini združena pohoda krenila na pot proti vrhu domovine, pohodnikom pa sta se na poti pridružila Mauricij Humar in Ivo Podbešrič, ki sta pohodnike spremljala do Mirna oz. do Šempetra pri Gorici.

Pohodniki so na poti tradicionalno obiskali sedeže občin, kjer sta nas na občini  Miren – Kostanjevica in Šempeter – Vrtojba sprejela župana Mauricij Humar in Milan Turk, na Mestni občini Nova Gorica pa podžupan Simon Rosič. Prav tako je v torek pohodnike na  občini Tolmin sprejel in pozdravil župan Uroš Brežan. Prav tako so pohodniki na poti obiskali t policijsko upravo in policijsko postajo v Novi Gorici, kjer sta jih sprejela in pozdravila, predstavnik policijske uprave Roman Gobec ter komandir policijske postaje Sejad Jušić. Pri obisku policijske postaje  v Tolminu, pa je pohodnike sprejel in pozdravil komandir policijske postaje Boris Zorko.  

Pohodnike so na poti že tradicionalno obiskali tudi predstavniki Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) Milan Božič in Rafael Mokorel, ki sta poskrbela za okrepčilo pohodnikov. Društvo veteranov Sever severne Primorske se je za dolgoletno podporo in pomoč pri izvedbi spominskega pohoda zahvalilo OZSČ Nova Gorica in Milanu Božiču s priložnostnim priznanjem.

V četrtek, četrti dan pohoda, so se pohodnikom na Doliču pridružili Andreja Locatelli,  Vinko Črnič,  Joško Rebek in Branko Rutar, pohodniki našega društva ki so tega dne krenili na pot iz doline Zadnjice v Trenti.

V petek, peti dan pohoda, so vsi pohodniki krenili proti  vrhu Triglava (2864 m) in že v dopoldanskem času pristopili na vrh domovine.  Na vrhu je sledilo krajše druženje z ostalimi pohodniki, nato pa so sestopili z vrha do Triglavskega doma na Kredarici in se udeležili spominske slovesnosti na kateri je prisotne v imenu pohodnikov združenega pohoda pozdravil Franko Zadnik. Po končani slovesnosti so pohodniki odšli do planinskega doma Planika, kjer so večer preživeli v veseli družbi pohodnikov z Dolenjske ter prenočili.

Zadnji dan, v soboto 10. julija, so pohodniki odšli na Pokljuko in se na Rudnem polju udeležili zaključne slovesnosti. Na Pokljuki so jih pričakal in pozdravili predsednik društva Angel Vidmar in člani društva, ki so se udeležili zaključne slovesnosti. Po končani slovesnosti je na poti domov sledilo krajše druženje vseh pohodnikov združenega pohoda pod Petrovim brdom, na druženju pa so bila pohodnikom podeljena priznanja  za opravljene pohode in sicer je Gregor Lahajnar prejel bronasti znak za opravljen prvi pohod, Milan Brumen in Milan Zupan sta prejela srebrni znak za tretji oz. četrti pohod, Jakob Čeferin, Stjepan Domjan in Jakob Sedej so prejeli priznanje za opravljen sedmi pohod, simbolično priznanje pa je prejel tudi Aleš Grosek, ki se je pohodnikom pridružil drugi dan pohoda in skupaj z njimi prehodil preostanek poti ter pristopil na vrh domovine.

Pohodniki so pohod opravili v petih dneh in sicer po že ustaljeni poti. s Cerja preko Nove Gorice do Čepovana in naprej preko Tolmina do planine Razor, s planine Razor do Koče pod bogatinom in nato čez Hribarice do Tržaške koče na Doliču od koder so v dveh smereh pristopili na vrh Triglava.  

Društvo veteranov Sever severne Primorske je v sodelovanju s Filatelističnim društvom Nova Gorica,  7. spominski pohod obeležilo tudi z izdajo posebne spominske razglednice ter spominske kuverte z dotiskom.

Na koncu pa je potrebno zapisati tudi vlogo Vlada Andrejašiča, Ivana Bratuža, Zdravka Cergola, Aleksandra Droleta, Marka Ferjančiča, Refika Hasanovića in Igorja Volka, ki so bili na pohodu za pohodnike poleg volje in vztrajnosti, tretji najpomembnejši dejavnik pohoda, in so skrbeli za logistiko, prav tako gre zahvala podjetju Avtoprevoz Tolmin d.o.o. in Avto Batič d.o.o. ter vsem članom in podpornikom našega društva, ki so pomagali pri izvedbi spominskega pohoda.

Nekaj utrinkov s pohoda je bilo zajetih v objektive, fotografije, ki so priložene pa bodo pohod približale bralcu tega zapisa.

 

Besedilo: Marjan Sivka

Fotografije: Stjepan Domljan, Gregor Lahajnar, Marjan Sivka,