POHOD OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Društvo veteranov “SEVER“ severne primorske je v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Tolmin dne 23.12.2023 organiziral 11. pohod iz Krtovšč v Gorenjo Trebušo,  v počastitev praznika dan samostojnosti in enotnosti. V sprva meglenem vremenu se je na pohod odpravilo skoraj 60 pohodnikov. Pred pohodom smo se zbrali na pokopališču v Dolenji Trebuši, kjer smo se poklonili padlim med II. svetovno vojno in ob postroju prapora položili cvetje in prižgali svečo.

Pohod smo pričeli ob 08.45 uri, ko smo krenili izpred okrepčevalnice Makuc v Krtovščah. Ustavili smo se pri spomeniku padlim borcem NOV in žrtvam fašizma med  II. svetovno vojno, na območju Gorenje Trebuše. Po postroju praporov, pesmi pevcev MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in deklamaciji pesmi učenke OŠ Most na Soči, je krajši nagovor prisotnim  imel predsednik KS Gorenja Trebuša BITEŽNIK Bojan. Predstavnik našega društva je k spomeniku položil venec, predstavniki ostalih društev pa so prižgali sveče.

Od tu smo se odpravili do spominske plošče ob ustanovitvi IX. Korpusa NOVJ na domačiji pri Skoku. Po krajšem oddihu in okrepčilu so na prireditveni prostor prišli praporščaki, nakar je bila zapeta Slovenska himna. Prisotne sta v imenu organizatorjev pozdravila predsednik ZB za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin Rok URŠIČ in predsednik našega društva VIDMAR Angel, v imenu KS Gorenja Trebuša BITEŽNIK Bojan. Slavnostni govornik je bil poslanec dr. Martin PREMK, ki je v slikovitem govoru opisal nastanek in pomen IX. Korpusa. V govoru je poudaril, da je zgodovina samo ena in se jo mora vedno gledati kot celoto in ne samo njene dele, ki so nekaterim povšeči. Prisotne je nagovoril tudi  Lado AMBROŽIČ mlajši, sin prvega komandanta IX. Korpusa Lada AMBROŽIČA – Novljana, ki je opisal ponos na svojega očeta in celoten IX. korpus. Na prireditvi je bil tudi še edini živeči partizan iz IX. Korpusa Janez PIRIH. BIŠĆANIN in URŠIČ sta pod spominsko ploščo položila venec. Kot vsako leto so za izvedbo kulturnega  dela programa poskrbeli pevci MPZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in učenke OŠ Dušan MUNIH iz Mosta na Soči.

Izvedbo dogodkov in pogostitve so poleg organizatorjev, nastopajočih in seveda družine BRATUŽ omogočili še občina Tolmin, LIBO d.o.o., EMOK d.o.o., TED Dolenja Trebuša in TD Most na Soči.

tEKST: DUŠAN KOMAR

Fotografije Igor VEZOVNIK