POHOD OB OBLETNICI USTANOVITVE IX.KORPUSA

Društvo veteranov “SEVER“ severne primorske, pododbor Tolmin je v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Tolmin dne 16.12.2017 organiziral 5. pohod , ob 74. letnici ustanovitve IX. Korpusa NOVJ iz Krtovšč (gostišče Makuc) v Gorenjo Trebušo. Pohoda se je udeležilo okoli 40 pohodnikov, katerim se pridružil namestnik vojaškega atašeja Ruske federacije ppk. Sergej Banin s soprogo.

Najprej smo se ustavili pri spomeniku padlim v II. svetovni vojni v Gorenji Trebuši. Ob postroju praporjev je URŠIČ položil venec in prižgali smo svečo. Učenka OŠ Most na Soči je predstavila domoljubni pesmi, pevci MPZ Justin KOGOJ Dolenja Trebuša pa so zapeli domoljubne pesmi. V besedi se je umrlih in dogodkov v času II. svetovne vojne spomnil predsednik ZB za vrednote NOB Rok URŠIČ. Svoje razmišljanje o odnosu do zgodovine je dodal Mladen JOVANOVIĆ iz Tolmina. Od tu smo se odpravili do spominske plošče ob ustanovitvi IX. Korpusa NOVJ na domačiji pri Skoku. Pričakali so nas člani TD Most na Soči z okrepčilom (pršutom) in domačini s čajem. Po postroju praporjev in slovenski himni je pohodnike pozdravil vodja pohoda Senad BIŠĆANIN. Vse prisotne je pozdravil tudi namestnik vojaškega atašeja Ruske federacije ppk. Sergej Banin. Slavnostni govornik je bil predsednik KS Gorenja Trebuša Franc LIČER, ki je orisal zgodovinske okvirje ustanovitve in bojev IX. korpusa NOVJ. Pod obeležje smo položili venec. Pri izvedbi programa so nam pomagali pevci PZ Justin KOGOJ iz Dolenje Trebuše in učenci OŠ Dušan MUNIH iz Mosta na Soči. 

Po povratku na izhodišče pohoda smo se odpeljali na pokopališče v Dolenji Trebuši. Tu je namestnik vojaškega atašeja Ruske federacije ppk. Sergej Banin na grob borcev NOB, kjer so pokopani tudi ruski vojaki, položil venec. V nagovoru je poudaril pomembnost spomina na zgodovino.

Izvedbo dogodka je omogočila občina Tolmin, pomagali pa so EMOK d.o.o., TD Most na Soči, LD Trebuša, ZB NOB Tolmin in KS Gorenja Trebuša.

 Priloge : Fotografije – Igor VEZOVNIK