POHOD ZA MIR

V petek, 20. septembra 2019 je na Mestnem trgu v Ljubljani na pobudo Svetovne veteranske federacije (SVF) potekal pohod za mir. Pohod je bil organiziran v veliko glavnih mestih držav. 21 september je namreč Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Svetovni dan miru. 

Organizatorji pohoda v Sloveniji, ki je bil simbolne narave so predstavniki članic Svetovne federacije veteranov; Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije (ZDVIS), Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveza policijskih veteranskih društev Sever (ZPVD Sever) in Zveza društev in klubov MORIS.

Simbolni pohod veteranov in drugih udeležencev je potekal v Ljubljani s platoja iz pred Moderne galerije po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici na Mestni trg pred mestno hišo. Sledil je pozdravni nagovor Zorana Jankovič, župana MO Ljubljana in branje poslanice generalnega sekretarja OZN, ki ga je opravil povezovalec Ambrož Kvartič. Sledila je minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ter nacionalno mirovno sporočilo, ki ga je prenesel dr. Dušan Keber, slovenski zdravnik, znanstvenik, publicist, javni delavec in zagovornik socialne države.

 Pohod na Mestni trg je pospremil Orkester slovenske policije. Na trgu pa se je odvijal glasbeni program s skladbami miru v izvedbi Orkestra slovenske policije ter vokalistov Irene Yeboah Tiran in Matjažem Mrak.

Pohoda za mir smo se udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske.

 tekst in foto: Vid Šibelja