POLAGANJE VENCA V OSEKU

V petek 17. septembra 2021 je na vojaškem pokopališču v Oseku na Polanah pri Novi Gorici v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, Krajevno skupnostjo Osek – Vitovlje, KTD Osek,  Občino Nova Gorica, ZZB za vrednote NOB, OZVVS, in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala spominska slovesnost v spomin na ruske ujetnike in vojake drugih narodnosti, umrle med prvo svetovno vojno pri gradnji vojaških bolnišnic v Oseku za potrebe zdravljenja ranjenih in umirajočih vojakov pripeljanih iz soške fronte med letoma 1916 in 1918.

Navzoče  so slovesno nagovorili; Drago KOSMAČ, član Društva veteranov SEVER Severne Primorske, ki je tudi glavni pobudnik – soorganizator spominske slovesnosti, Dominik LIČEN, predsednik KS Osek-Vitovlje, Simon ROSIČ, podžupan MO Nova Gorica in  polk. Aleksander Malyshev  vojaški, letalski in mornariški ataše Ruske Federacije v Republiki Sloveniji. Slavnostni govor pa je imel Mirko BRULC, bivši župan MO Nova Gorica in poslanec državnega zbora Republike Slovenije, ki je orisal dogodke obdobja prve svetovne vojne na Soški fronti, nastale posledice, ter dogodke v družbi današnjega časa.

Sledilo je polaganje venca, ki sta ga položila; polk. Aleksander Malyshev  vojaški, letalski in mornariški ataše Ruske Federacije v Sloveniji,  podp. Sergei Lemeshev namestnik vojaškega atašeja skupaj s predstavniki občine Nova Gorica, KS Osek-Vitovlje in predstavniki Društva generala Borojeviča Tolmin.

Slovesnost so oblikovali; učenci OŠ Šempas in OŠ Vogrsko ter člani KTS Osek,  Poleg domačinov, uglednih gostov, veteranov osamosvojitvene vojne ZVVS in Društva veteranov SEVER Severne Primorske so se slovesnosti udeležili praporščaki ZZB, ZVVS, ZSČ  in SEVER s prapori.

Povezava na videoposnetek

Tekst foto in video: Vid Šibelja