PREDSTAVITEV KNJIGE IN PODELITEV ZNAčK

Admin
Združenje Sever je skupaj z Inštitutom za novejšo zgodovino v torek 21.09.2010 v prostorih Policijske akademije v Tacnu predstavilo knjigo z naslovom Prikrita modra mreža, ki vsebuje pričevanja takratnih delavcev Organov za notranje zadeve – predvsem iz vrst milice, o nastanku in delovanju Manevrske strukture narodne zaščite leta 1990. V knjigi z naslovom Prikrita modra mreža - Organi za notranje zadeve Republike Slovenije v projektu MSNZ leta 1990, ki sta jo založila Inštitut za novejšo zgodovino in Zveza policijskih veteranskih društev Sever, so sodelavci projekta skozi zapise razgovorov s 111 pripadniki Organov za notranje zadeve leta 1990, pripadniki "modre veje" MSNZ, predstavili sistematičen in do sedaj še nezapisan vpogled v organizacijo, ki je - z namenom, da ustanovi slovenske oborožene sile - nastajala "napol v ilegali". Monografija je prvi rezultat aplikativnega projekta, ki ga izvaja Inštitut za novejšo zgodovino in se bo še nadaljeval. O pobudi za izvedbo aplikativnega projekta sta spregovorila Miha Molan, predsednik Združenja Sever in Igor Bavčar, nekdanji minister za notranje zadeve, ki je eden od treh pobudnikov, da se v Združenju Sever lotimo te potrebne, odgovorne in za pripadnike takratnih ONZ nadvse pomembne raziskovalne naloge (druga dva sta Vincencij Beznik in Jože Kolenc). Aplikativni projekt je predstavil dr. Damijan Guštin, knjigo pa dr. Filip čuček, oba iz Inštituta za novejšo zgodovino. Ob 20. obletnici MSNZ je ministrica za obrambo izdala odredbo o podelitvi spominskih značk. Značke je prejelo tudi 188 organizatorjev MSNZ iz vrst Organov za notranje zadeve leta 1990. Značke sta po predstavitvi knjige Prikrita modra mreža v Policijski akademiji v Tacnu slovesno izročila generalni direktor policije Janko Goršek in predsednik Združenja Sever Miha Molan. Podelitve spominskih značk so se udeležili tudi organizatorji MSNZ iz takratne UNZ Nova Gorica (Milan Zupan, Zvonimir Kelher, Jože Režonja, Florjan Sivec in Angel Vidmar) manjkala sta Viktor Hladnik in Danilo Božič. Foto: Brigita Petric