PRIKLJUČITEV PRIMORSKE

V soboto, 15. septembra 2018, je na prireditvenem prostoru nasproti nogometnega igrišča, na travniku imenovanem na Grofovem v Komnu potekala osrednja proslava ob 71. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Potekala je na istem mestu, kjer se je natanko pred 40. leti zbrala velika množica ljudi, ki so počastili spomin na 35 let sprejetja avnojskega sklepa, da se Primorska zemlja priključi k matični domovini. Sedaj je ta dan od leta 2005 državni praznik v spomin na 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo. Ta je Primorsko priključila takratni Jugoslaviji. Prireditev sta organizirala Združenje borcev za vrednote NOB Komen in Občina Komen.

Slovesnosti se je udeležilo okoli 5000 ljudi. Navzoče sta na proslavi slavnostno nagovorila Marko BANDELLI, župan Občine Komen (v času dogovarjanja o proslavi) in današnji poslanec v DZ in dr. Ljubica JELUŠIČ, podpredsednica Zveze združenja borcev Slovenije. Slavnostni govornik pa je bil Dušan JELINČIČ, tržaški pisatelj, novinar, alpinist in sin enega od ustanoviteljev organizacije TIGR Zorka Jelinčiča.

Na odru, ki jih je vodila in povezovala Neda BRIC RUSJAN se je zvrstilo okoli 200 nastopajočih glasbenikov, pevcev in recitatorjev, ki so skozi kulturni program odslikavali trenutke iz naše zgodovine trpljenja primorskih ljudi pod okupacijo fašizma in njihov boj za svobodo uporabe jezika in besede.

Na kraju je zadonela pesem Vstajenje Primorske, ki nas je opozorila na antifašistično naravnanost in boj primorskih ljudi, saj je prav na proslavi v Komnu pred 40 leti postala primorska himna. Takrat jo je zapelo okoli 350 pevcev združenih pevskih zborov Primorske pod vodstvom Klavdija KOLOINIJA in prvič se je zgodilo, da so ob refrenu prisotni spontano vstali.

Slovesnosti smo se udeležili tudi člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom in praporščakom Marjanom SIVKA.

 Tekst in foto: Vido Šibelja