ROŽNA DOLINA, 33. OBLETNICA

28. junija 2024,  na dan, ko je bil pred 33. leti osvobojen mejni prehod v Rožni Dolini, je Društvo veteranov Sever Severne Primorske skupaj z MO Nova Gorica in občinami Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba in v sodelovanju z  OZVVS Veteran Nova Gorica organiziralo vsakoletno spominsko slovesnost v počastitev Dneva državnosti in v spomin na boje za osvoboditev mejnega prehoda Rožna Dolina v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Navzoče je s pozdravnimi besedami nagovoril podžupan občine Miren-Kostanjevica Zvonko Ferfolja. Slavnostni govornik  je bil minister za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Poklukar, ki je spregovoril o dogodkih, ki so zaznamovali dogajanje na mejnem prehodu pred 33. leti.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Kristina Furlan so oblikovali; ožji sestav orkestra slovenske Policije, vokalna skupina ARDEO in solist Aleks PAVLIN.

Poleg številnih veteranov, domačinov, so se svečanosti udeležili župani okoliških občin in občin iz Italije, predstavniki Policije in lepo število  praporščakov veteranskih društev.

Društvo se zahvlajuje vsem članov, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi prireditev in ne nazadnje vsem, ki so se prireditve tudi udeležili.

Bruno Ipavec

Foto Šibelja