RUSKA JAMA - ODKRITJE OBELEŽJA

V soboto, 8. decembra 2018 je pred Rusko jamo pri Kostanjevici na Krasu, Veleposlaništvo Ruske federacije v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Občino Miren- Kostanjevica odkrilo spominsko obeležje. Obeležje je posvečeno Ruskim vojnim ujetnikom, ki so v času prve svetovne vojne delali v zaledju Soške fronte. Jama je sprva bila namenjena za skladiščenje razstreliva, kasneje leta 1915 so pa v njej namestili Ruske vojne ujetnike. Na tem območju je med vojno živelo in delalo med 15.000 in 20.000 ruskih vojakov zajetih na vzhodni fronti. Od katerih jih je veliko zaradi grobega ne človeškega ravnanja, težkih pogojev življenja, bolezni, lakote, mraza in izčrpanosti tudi umrlo. Ujetnike so avstrijske oblasti uporabljale za opravljanje težkih fizičnih del, gradnjo in popravilo cest, vodovodov, železnice, skladišč ...

Navzoče sta slovesno nagovorila Mauricij HUMAR, župan Občine Miren – Kostanjevica in dr. Doku ZAVGAJEV, Ruski veleposlanik v Sloveniji, ki sta skupaj v spomin Ruskim vojnim ujetnikom, obeležje tudi odkrila.

Svečana prireditev se je nadaljevala v naravnem podzemnem amfiteatru Krompirjeve jame. Kulturni program, ki ga je vodil in povezoval Radoš Bolčina so oblikovali; domači in ruski umetniki.

Poleg uglednih gostov, predstavnikov domoljubnih in veteranskih Društev smo se slovesnosti udeležili številni veterani osamosvojitvene vojne; ZVVS, Društva veteranov SEVER Severne Primorske, ZZB, ZSČ, TIGR, Društva vojaških vojnih invalidov, Društva Soška fronta , društva Peski in drugi.

 

URL videoposnetek:

https://youtu.be/A-tpWBXTkE8

  

Tekst in video: Vid Šibelja

Foto: Nevenka Vidmar