RUSKA JAMA - SPOMIN NA 1. SVETNOVNO VOJNO

V sredo, 10. junija 2020 je v sodelovanju z veteranskimi organizacijami, Krajevno skupnostjo Kostanjevica na Krasu in predstavniki Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji potekalo pri obeležju pred Rusko jamo pri Kostanjevici na Krasu polaganje venca v poklon spominu na Ruske vojne ujetnike med prvo svetovno vojno.

NOVICA JE OBJAVLJENA NA SPLETNI STRANI RUSKE CENTRA ZNANOSTI IN KULTURE V LJUBLJANI.

http://svn.rs.gov.ru/sl/news/70466

 

Obeležje je posvečeno Ruskim vojnim ujetnikom, ki so v času prve svetovne vojne delali v zaledju Soške fronte. Jama je sprva bila namenjena za skladiščenje razstreliva, kasneje leta 1915 so pa v njej namestili Ruske vojne ujetnike. Na tem območju je med vojno živelo in delalo med 15.000 in 20.000 ruskih vojakov zajetih na vzhodni fronti. Od katerih jih je veliko zaradi grobega ne človeškega ravnanja, težkih pogojev življenja, bolezni, lakote, mraza in izčrpanosti tudi umrlo. Ujetnike so avstrijske oblasti uporabljale za opravljanje težkih fizičnih del, gradnjo in popravilo cest, vodovodov, železnice, skladišč ...

Navzoče je pozdravil, Drago KOSMAČ, član Društva veteranov Sever Severne Primorske. Nagovor pa sta imela Žarko TRBIŽAN, predsednik KS Kostanjevica na Krasu in Anton YUDINTSEV, predstavnik Veleposlaništva Ruske federacije, ki sta v poklon spominu na Ruske vojne ujetnike med I. svet. vojno položila venec.

Poleg domačinov, predstavnikov domoljubnih in veteranskih Društev smo se slovesnosti udeležili veterani Društva Sever Severne Primorske s praporom in praporščakom Stjepanom DOMJAN.

 Povezava na videoposnetek

https://youtu.be/VGsnBU4INaw

 Tekst, foto in videlo:  Vid Šibelja

Ruska jama - poklon spominu na Ruske vojne ujetnike med I. svet. vojno