SLOVESNOST NA KOVKU

V soboto 3. decembra 2016, je bilo na Kovku na „Majeriji“ (Občina Ajdovščina) odkritje obnovljenega spomenika. Spomenik je posvečen spominu na boje, ki so se odvijali od 20. do 31 marca 1945 leta v zadnji ofenzivi nemškega okupatorja in domačih kolaborantov, proti enotam IX. Korpusa NOV in POS. 

V bojih za osvojitev strateško pomembnega položaja na Sinjem vrhu so imeli pomembno nalogo borci 2. bataljona Bazoviške brigade imenovanega tudi Ruski bataljon, ki so po nekaj dnevih neuspešnih poskusih drugih enot Sinji vrh tudi osvojili. Spomenik je bil obnovljen ob sodelovanju Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji , Občine Ajdovščina in ZZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava. Slovesnosti se je udeležil tudi njegova exsc. Dr. Doku ZAVGAEV, veleposlanik Ruske Federacije v Ljubljani, ki je zbrane kot slavnostni govornik nagovoril in skupaj z podžupanom Občine Ajdovščina Mitjo Tripkovičem odkril obnovljen spomenik in na najem tudi novo ploščo tudi v ruskem jeziku.

Navzoče sta nagovorila tudi Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava in Mitja TRIPKOVIč – podžupan Občine Ajdovščina, ki sta orisala takratne dogodke in boje enot IX. Korpusa z nacističnimi vojaki in njihovimi kolaboranti, v zadnji ofenzivi pred koncem II. Svetovne vojne, ki se je odvijala na območju Trnovske planote in je imela za cilj uničiti najpomembnejšo enoto partizanske vojske na zahodnem delu Slovenije IX. Korpus in si tako izboriti možnost umika iz Italije in Balkana.

K spomeniku je exsc. dr. Doku Zavgajev položil tudi venec, prav tako so venec položili tudi predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij. Po zaigrani primorski himni Vstala Primorska in Ruski pesmi Sveta vojna so navzoči na slovesnosti k spomeniku v spomin in v zahvalo padlim sinovom Rusije na tem območju položili rdeče nageljne.

V kulturnem programu slovesnosti, ki ga je vodila in povezovala Manulela POLNC je sodeloval Oktet Castrum. Poleg domačinov in uglednih gostov so se slovesnosti udeležili praporščaki ZZB, TIGR, ZVVS in SEVER s prapori.

URL videoposnetek https://youtu.be/9o5USD7m7Z0 Tekst foto in video: Vid Šibelja