SLOVESNOST NA KOVKU

V petek, 20. aprila 2018 je na Kovku na Majeriji v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, Občino Ajdovščina in Veleposlaništvom Ruske Federacije v Sloveniji potekala svečana slovesnost odkritja dvojezične slovensko – ruske napisne plošče nameščene k spomeniku padlih borcev enot IX. Korpusa NOV in POS.

Spomenik je posvečen spominu na boje, ki so se odvijali od 20. do 31. marca 1945 leta v zadnji ofenzivi nemškega okupatorja in domačih kolaborantov, proti enotam IX. Korpusa NOV in POS. V bojih za osvoboditev strateško pomembnega položaja na Sinjem vrhu so imeli pomembno nalogo borci 2. bataljona Bazoviške brigade imenovanega tudi Ruski bataljon, ki so po nekaj dnevih neuspešnih poskusih drugih enot Sinji vrh tudi osvojili.  Navzoče je slavnostno nagovoril Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava, ki je prisotne pozdravil in orisal takratne dogodke in boje enot IX. Korpusa z nacističnimi vojaki  v zadnji ofenzivi pred koncem II. Svetovne vojne, ki se je odvijala na območju Trnovske planote in je imela za  cilj uničiti  najpomembnejšo enoto partizanske vojske na  zahodnem delu Slovenije IX. Korpus in si tako izboriti možnost umika  iz Italije in Balkana. Prav tako sta prisotne nagovorila Mitja TRIPKOVIČ, podžupan Občine Ajdovščina in Zoja ISHANOVA, predstavnica Veleposlaništva Ruske Federacije v Sloveniji, ki sta dvojezično napisno ploščo tudi odkrila.  V spomin in v zahvalo padlim sinovom Rusije na tem območju je nato sledilo polaganje vencev in rdečih nageljnov.

Po zaigrani primorski himni Vstala Primorska in Ruski pesmi Sveta vojna so se navzoči in ugledni gostje napotili na pokopališče na Otlico in položili cvetje na grob tam pokopanim partizanom ruske narodnosti, ki so padli na tem območju v drugi svetovni vojni.

V kulturnem programu slovesnosti, ki ga je vodila in povezovala Manuela POLANC je sodeloval Moški pevski zbor Vinograd iz Vrtovina.

Poleg domačinov in uglednih gostov so se slovesnosti udeležili praporščaki ZZB, TIGR, ZVVS in SEVER s prapori.

 URL videoposnetek:

 https://youtu.be/sVu75GOBtvc

 Avtor/vir:   Vid Šibelja