SLOVESNOST NA KRIŽNI GORI

V soboto, 3. septembra 2022 je na Križni Gori nad Colom pri spominskem obeležju avtorja pesmi Vstala Primorska, dr. Leva SVETEK – Zorin v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, Občino Ajdovščina, OZVVS Ajdovščina – Vipava, Društvom veteranov SEVER Severne Primorske in Društvom TIGR potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki beleži 78-obletnico nastanka pesmi Vstajenje Primorske.

Navzoče sta nagovorila; Božo NOVAK, predsednik ZB za vrednote Ajdovščina – Vipava in Jožef KREČIČ, ki sta orisala potek nastanka pesmi Vstajenje Primorske in življensko pot avtorja pesmi dr. Leva Svetek – ZorIna. Kulturni program so oblikovali; Oktet SOTOČJE iz Črnič, ki združuje pevce iz Vipavske doline in Krasa ter kitarist in pevec Aleks PAVLIN z različnimi pesmimi.

Slovesnosti so se pridružili tudi pohodniki pod vodstvom Valterja LIKAR, ki so se z zbirnega mesta na Valinovžah v naselju Gozd podali na pot in po približno eni uri in pol hoje prišli na Križno Goro.Skupnemu pohodu so se številčno pridružili tudi veterani Policijsko veteranskega Društva SEVER za Primorsko in Notranjsko Koper in Komenskega Krasa 91.

 Na slovesnosti smo bili  udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporom in praporščakom Izidorjem KRAPEŽ.

 

Tekst in foto: V.Šibelja