SLOVESNOST NA LOKVAH

V nedeljo, 17. junija 2018 je na Lokvah (Občina Nova Gorica) v sodelovanju z OZB Nova Gorica, Mestno Občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Lokve – Lazna potekala svečana slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve IX. Korpusa (1943 – 2018).

­IX Korpus je sestavljala primorska vojska, ki je zrasla iz boja primorskega naroda za priključitev k matični domovini Sloveniji in upora zoper izbris slovenske identitete. Partizani IX Korpusa v sestavi okoli 12.000 so delovali v bojih na ozemlju od Istre do Karavank in med bojem do osvoboditve jih je življenje izgubilo okoli 2.000. Na Zadružnem domu, Lokve št. 23 je postavljena spominska plošča, ki spominja na to, da je bil na Lokvah med 26. 12. 1943 in 10. 10. 1944 sedež IX. Korpusa. Delegacija KO ZB za vrednote NOB je pred spomenik padlim partizanom položila venec in se poklonila z enominutnim molkom.

Borce NOB, veterane osamosvojitvene vojne 91, ugledne goste in ostale na slovesnosti je pozdravil; Matej ARČON, župan Mestne občine Nova Gorca. Slavnostni govornik pa je bil Lado AMBROŽIČ, sin prvega komandanta IX. Korpusa, ki je orisal takratne dogodke med NOB in današnje razmere v družbi. Zaključno besedo pa je imela še Katjuša ŽIGON, predsednica območnega združenja borcev NOB Nova Gorica                                                     

V kulturnem programu, ki ga je vodila in povezovala Mateja ROSA so sodelovali: Goriški pihalni orkester, Moški pevski zbor Provox, vokalna solistka Polona Kante Pavlin in častna straža pripadnikov Garde Slovenske vojske.

Slovesnosti smo se udeležili tudi člani našega društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporščakom Marjanom SIVKA. 

URL videoposnetek:

https://youtu.be/xd_eNvv3Mzs

 

Tekst, foto in video: Vid Šibelja