SLOVESNOST NA NANOSU

V petek, 27. aprila 2018 je na Nanosu pri spomeniku padlih borcev v NOB potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 76. obletnico ene prvih bitk primorskih partizanov, ki se je odvijala 18. aprila 1942 leta, praznovanje 70. obletnice Zveze združenja borcev ter v počastitev dneva upora proti okupatorju in ustanovitve OF Slovenije.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB in druge domoljubne organizacije so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Pozdravni govor so imeli: mag. Ivan PRINCES, župan Občine Vipava, Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava in Gorazd HUMAR, podpredsednik Društva TIGR Primorske.

Slavnostni govornik pa je bil prof. dr. Egon PELIKAN, zgodovinar, predstojnik Inštituta za Zgodovinske študije Znanstveno raziskovalnega središča Koper, ki je zgodovinsko orisal takratne in današnje razmere v družbi. V kulturnem programu slovesnosti, ki ga je vodil in povezoval Nejc Furlan so oblikovali Orkester Slovenske vojske z dirigentom Gregorjem Vidmar, moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine z dirigentom Andrejem Makor, glasbeni izvajalec Alex Pavlin in častna straža pripadnikov Garde Slovenske vojske.

Slovesnosti so se udeležili tudi naši člani Društva veteranov SEVER Severne Primorske s praporščakom Domjanom Stjepanom.

 

Tekst: V. Šibelja, Foto: N. Vidmar in V. Šibelja