SLOVESNOST NA NANOSU

V soboto, 27. aprila 2019 je na Nanosu pri spomeniku padlih borcev v NOB v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava in občino Vipava potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 77. obletnico ene prvih bitk primorskih partizanov, ki se je odvijala 18. aprila 1942 leta, ter v počastitev dneva upora proti okupatorju in ustanovitve OF Slovenije. Delegacije KO ZB za vrednote NOB in druge domoljubne organizacije so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom.

Pozdravni nagovor so imeli; ga. Sonja LUKIN, podžupanja Občine Vipava in tov. Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava. Slavnostnega govora pa je bil deležen g. Dušan JELINČIČ, pisatelj, novinar in alpinist, sin enega od ustanoviteljev TIGR-a iz Trsta, ki je orisal takratne dogodke in današnje razmere v družbi. Kulturni program, ki ga je vodila povezovala Manuela POLANC so oblikovali; Orkester slovenske vojske, moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, glasbeni izvajalec Alex Pavlin, recitacije Tadej Lukman, mladi TIGR- ovec in častna straža pripadnikov Garde Slovenske vojske.

Poleg borčevskih in drugih domoljubnih organizacij smo se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske.

 https://youtu.be/b9DCT99ZZBk    

 Dušan Jelinčič, slavnostni govor na Nanosu

https://youtu.be/B1UFfAA_fVY      

 Tekst , foto in video : V. Šibelja

Spominska slovesnost na NANOSU - 2019

Dušan JELINČIČ - slavnostni govor na Nanosu