SLOVESNOST NA NANOSU

V četrtek, 27. aprila 2023 je na Nanosu pri spomeniku padlih borcev v NOB v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava in občino Vipava potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 81. obletnico ene prvih bitk primorskih partizanov, ki se je odvijala 18. aprila 1942 leta, ter v počastitev dneva upora proti okupatorju in ustanovitve OF Slovenije.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB in druge domoljubne organizacije so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom.

Pozdravni nagovor sta imela; mag. Anton LAVRENČIČ, župan Občine Vipava in tov. Božo NOVAK, predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava. Slavnostnega govora pa je bil deležen doc. dr. Damijan GUŠTIN, visokošolski učitelj, ki je orisal takratne medvojne dogodke in današnje razmere v družbi. (priloga govora v avdiu zapisu).

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala mag. Manuela POLANC so oblikovali; Orkester slovenske vojske – dirigent Gregor VIDMAR, častna straža Garde Slovenske vojske, Oktet Castrum iz Ajdovščine, glasbeno Društvo InMusic iz Sežane – dirigentka Mihela ŠIMIC, kitarist in glasbeni izvajalec Aleks PAVLIN, kitaristka Eva HOČEVAR in dramski igralec Igor ROJC.

Poleg borčevskih in drugih domoljubnih organizacij smo se slovesnosti udeležili tudi člani našega Društva veteranov SEVER Severne Primorske, ki ga je s praporom društva zastopal Mitja POLANC.

 

 Tekst, foto in avdio: Vid Šibelja